fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška Crnoj Gori kroz prenošenje sopstvenih ekspertiza

Podrška Crnoj Gori kroz prenošenje sopstvenih ekspertiza

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Italijanske kolege iskazale su spremnost da Crnoj Gori, kroz prenošenje sopstvenih ekspertiza, pruže podršku u cilju boljeg korišćenja potencijala za povlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova, saopšteno je
iz Ministarstva finansija.

Sekretarka Ministarstva finansija/nacionalna ovlašćena službenica za finansijsko upravljanje sredstvima IPA fondova (NAO), Ana Raičević boravi u službenoj posjeti Bariju, gdje se sastala sa regionalnim ministrom za ekonomski razvoj Italije Alessandrom Delli Noci i generalnom direktoricom za ekonomski razvoj regije Pulja, Giannom Elisa Berlingerio, kako bi razgovarali o daljim modalitetima snaženja saradnje dvije države i realizaciji inicijativa koje su pokrenute tokom razgovora održanih u septembru.

Do kraja godine najavljena je posjeta crnogorskim resornim institucijama tokom koje će biti konkretizovane i druge teme od zajedničkog interesa.

“Raičević i Delli Noci konstatovali su da je u najkraćem periodu potrebno preduzeti konkretne korake u cilju uspostavljanja redovne saobraćajne konekcije na relaciji Bar-Bari, kako morskim tako i vazdušnim putem, čime bi se omogućilo intenziviranje saradnje dvije zemlje u oblastiekonomije, poljoprivrede, turizma i kulture”, navodi se u saopštenju.

Konkretizacija pregovora, započetih u septembru, očekuje se polovinom narednog mjeseca, kada je planirano održavanje prve konferencija na temu Tranzitni sistem Jadrana /1st Lower Adriatic Transit System Conference/.

Fokus predstojeće konferencije biće mogućnost stvaranja takozvanog koridora 8 Evropske grupe za teritorijalnu saradnju, koji bi, pored Bugarske, Makedonije, Albanije i Italije, mogao uključiti i Kosovo i Crnu Goru. Krajnji cilj jeste dalja koordinacija između glavnih luka Jadranskog regiona, a sve sa namjerom postizanja zajedničkih interesa država u pojasu Jadrana budući da se jačanjem teritorijalne saradnje radi i na jačanju ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije.

Raičević je poručila da je jedan od primarnih ciljeva i realizacija trajektne i avio linije, pobratimskih gradova Bar-Bari.

“Imajući u vidu da dvije države baštine tradicionalno dobre odnose i da Italija otvoreno i konkretno podržava evropske integracije Crne Gore, na sastancima je procijenjeno da programi prekogranične saradnje koji promovišu inkluzivnost i održivi razvoj, u značajnom mogu doprinijeti ubrzanju dinamike procesa pridruživanja naše zemlje evropskoj zajednici”, navodi se u saopštenju.

Jedan od takvih je program Intereg koji predstavlja nastavak dobre saradnje koja je započeta 2014. godine u vidu trilateralnog programa Italija-Albanija-Crna Gora, a koji Evropska unija u novom obliku nastavlja da finansira, upravo u kontekstu dobrih međususjedskih odnosa i saradnje država članica i država kandidata za članstvo u Uniji.

“Razgovor je zaključen u prijateljskom tonu s namjerom da se u što kraćem roku pristupi realizaciji dogovorenih zajedničkih ciljeva, uz iskaz obostranog zadovoljstva povodom najavljene posjete Crnoj Gori Delli Noci i Berlingerio”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...