fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodnijeto 35 zahtjeva za žigosanje predmeta od dragocjenih metala

Podnijeto 35 zahtjeva za žigosanje predmeta od dragocjenih metala

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zavodu za metrologiju je u prvoj polovini ove godine podnijeto 35 zahtjeva za ispitivanje i žigosanje predmeta od dragocjenih metala.

„Za šest mjeseci žigosano je 23 kilograma zlata, odnosno 5,05 hiljada predmeta, kao i 44 kilograma srebra, odnosno 6,82 hiljade predmeta“, rekli su agenciji Mina-business predstavnici Zavoda.

Oni su naveli da je usljed posljedica pandemije koronavirusa došlo do smanjenja broja žigosanih predmeta od zlata i srebra u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Zavoda su kazali da je donijeto 11 rješenja o odbijanju žigosanja predmeta od dragocjenih metala.

“Najčešći razlozi za odbijanje žigosanja su nepostojanje oznake finoće na predmetima od dragocjenih metala, na dijelu predmeta koji je izrađen od nedragocjenog metala”, rekli su predstavnici Zavoda.

Oni su podsjetili da je Zakonom o kontroli predmeta od dragocjenih metala utvrđena obaveza označavanja predmeta od dragocjenih metala za sve proizvođače i uvoznike.

Iz Zavoda su apelovali na sve građane, odnosno potrošače, da ne kupuju predmete od dragocjenih metala koji nijesu žigosani državnim žigom kojim se potvrđuje ispravnost predmeta od dragocjenih metala u pogledu vrste dragocjenog metala, finoće i propisanih oznaka ili nemaju izdat sertifikat o ispravnosti predmeta od dragocjenih metala.

“Osim toga, proizvođači i uvoznici predmeta od dragocjenih metala dužni su da u prodajnim objektima izlože sliku državnih žigova i rješenje o znaku proizvođača i uvoznika predmeta od dragocjenih metala, kao i da stave na raspolaganje sredstvo, najčešće lupu, pomoću koga kupac može da raspozna i uvjeri se u postojanje državnog žiga”, kazali su iz Zavoda.

U Zavodu za metrologiju trenutno je registrovano 174 uvoznika i 48 proizvođača predmeta od dragocjenih metala.

Najčitanije

vremenska prognoza, oblačno

Sjutra promjenljivo oblačno

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima,...
policija, Podgorica