fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodnijeto 31,56 hiljada prijava poreza na dobit preduzeća

Podnijeto 31,56 hiljada prijava poreza na dobit preduzeća

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U zakonom propisanom roku do 31. marta prijavu poreza na dobit preduzeća za prošlu godinu – obrazac PD je podnijelo 31,56 hiljada poreskih obveznika, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

“Prošle godine je u istom roku ovu zakonsku obavezu ispunilo 30,67 hiljada poreskih obveznika”, navodi se u saopštenju.

Pored prijava poreza na dobit preduzeća, u sistemu Uprave prihoda i carina u zakonskom roku evidentirano je i 33,57 hiljada finansijskih iskaza za prošlu godinu za privredna društva i nevladine organizacije (NVO).

Iz UPC su naveli da broj podnijetih poreskih prijava i finansijskih iskaza predstavlja indikator visokog stepena poreske discipline poreskih obveznika, ali i potvrdu napora poreskih službenika da obezbijede punu funkcionalnost informacionog sistema i servisa za elektronsko podnošenje prijava i pruže potrebnu tehničku i pravnu podršku poreskim obveznicima, uprkos izazovima sa kojima su se u toku prethodnih sedmicu suočavali zbog velikog opterećenja portala.

“Imajući u vidu kompeksnost i tehnička ograničenja na sistemu, Uprava prihoda i carina zahvaljuje poreskim obveznicima i knjigovodstvenoj zajednici na razumijevanju, profesionalnosti i strpljenju, uz poziv prema svim poreskim obveznicima da prijave podnose što ranije po okončanju finansijske godine, odnosno već u toku januara i februara, jer se odlaganjem ove obaveze do posljednjih dana pred istek roka upravo i stvara preopterećenje na portalu koje otežava njegovo funkcionisanje”, navodi se u saopštenju.

Rast broja evidentiranih prijava poreza na dobit peduzeća iz godine u godinu ukazuje da je došlo do povećanja broja registrovanih poreskih obveznika, zbog čega UPC očekuje da će fiskalni potencijal korporativnog sektora u Crnoj Gori biti u što većoj mjeri valorizovan, naročito jačanjem proaktivne komunikacije i servisnog pristupa prema poreskim obveznicima, odnosno kompletnoj crnogorskoj privredi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...