fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodmorski kabl jedan od ključnih projekata

Podmorski kabl jedan od ključnih projekata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Projekat podmorskog kabla jedan je od ključnih koji utiče na uvezivanje Crne Gore u mrežu evropskih energetskih sistema, ocijenjeno je na sastanku predsjednice Privredne komore (PKCG), Nine Drakić, sa predstavnicima italijanske energetske kompanije Terna.

Iz PKCG je saopšteno da je na sastanku zaključeno da će se u planiranju narednih projekata, voditi računa o pojačavanju kapaciteta postojećeg kabla, što je od posebne važnosti za Crnu Goru i njene energetske kompanije koje imaju strateško mjesto u energetskoj transkonekciji.

Drakić je Ternu posjetila u okviru prve zvanične posjetu Italiji predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića.

Iz PKCG su podsjetili da je prva žila podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, puštena u rad 2019. godine, čime je Crna Gora postala energetsko čvorište na Zapadnom Balkanu.

„Ekonomski parametri generisani komercijalnom upotrebom kabla dokazuju ispravnost odluke da se ostvari strateško parterstvo sa italijanskom Ternom“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku u toj kompaniji razgovarano je o dosadašnjoj saradnji Terne sa crnogorskim energetskim kompanijama, u okviru čega je ocijenjeno da je projekat podmorskog kabla jedan od ključnih.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Dvosatna manifestacija umjesto tradicionalne šetnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindkata (USSCG) sjutra će, umjesto tradicionalnom šetnjom, Međunarodni praznik...