fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodatak o suficitu izvanredna vijest

Podatak o suficitu izvanredna vijest

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Podatak da je u junu ostvaren suficit od tri miliona EUR predstavlja izvanrednu vijest koja daje krila optimizmu Vlade, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić i dodao da su tek počeli finansijsku konsolidaciju i ekonomski razvoj.

„Prvi put od 2016, a drugi put u istoriji, jun kao mjesec smo imali sa suficitom. Ovaj put suficit je strukturalni i nije bilo vanrednih prihoda, time ukazujući na trend radikalnog ozdravljenja državnih finansija“, naveo je Spajić na svom Twitter nalogu.

Prema podacima Ministarstva finansija deficit budžeta za prvih šest mjeseci ove godine smanjen je na 160,6 miliona EUR ili 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je u junu ostvaren suficit od tri miliona EUR.

Iz tog Vladinog resora su naveli da izvršenje budžeta u prvih šest mjeseci karakteriše veće ostvarenje budžetskih prihoda u odnosu na planirane, dok su rashodi niži od plana.

“Za šest mjeseci ove godine smanjen je deficit 100,3 miliona EUR ili 38,4 odsto u odnosu na plan, i iznosi 160,6 miliona EUR ili 3,5 odsto procijenjenog BDP-a”, pokazali su podaci Ministarstva.

Oni su kazali da je istovremeno u junu ostvaren suficit budžeta u iznosu od tri miliona EUR, što je prvi zabilježeni pozitivan budžetski rezultat još od septembra 2019. godine.

“Imajući u vidu izraženu sezonalnost kada je u pitanju naplata prihoda budžeta, prvenstveno po osnovu turističkog prometa, tokom sezone očekuje se trend smanjenja deficita budžeta ostvarenog u dosadašnjem periodu godine, što je već vidljivo po rezultatu ostvarenom u junu”, rekli su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije