fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodaci o padu nezaposlenosti zloupotreba statistike

Podaci o padu nezaposlenosti zloupotreba statistike

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Posljednji podaci Biroa rada Nikšić o smanjenju broja nezaposlenih za 1,07 hiljada u odnosu na isti prošlogodišnji period, predstavlja još jednu zloupotrebu statistike, smatraju u nikšićkom Opštinskom odboru Građanskog pokreta URA.

Oni su ocijenili da je to nastavak planskog smanjenja broja nezaposlenih, kroz neustavne mehanizme koje Biro rada sprovodi, po direktivi Vlade, zbog stvaranja privida o napretku društva.

Predstavnici URA-e tvrde da smanjenje nezaposlenih nije posljedica otvaranja novih radnih mjesta i povećanja zaposlenosti, već isključivo migracije lokalnog stanovništva i novih nezakonitih propisa.

“Ti propisi se ogledaju u obaveznom javljanju nezaposlenih na dva mjeseca i kaznenim odredbama koje onemogućavaju osobama da se prijave u roku od šest mjeseci u slučaju kašnjenja prilikom javljanja, neosnovno uklanjanje visokoškolaca koji odrađuju pripravnički staž, kao i onih koji su radno angažovani na osnovu ugovora o djelu ili obavljanju privremenih i povremenih poslova“, objasnili su iz URA-e.

Oni su dodali da je nevjerovatno da je Biro rada otišao u toliku krajnost da studentima koji žele da rade onemogućava prijavu, tražeći im potvrdu o tome da nijesu studenti.

“Kontinuirano uništavanje privrede i preduzeća, loše raspolaganje državnim resursima, korupcija i zloupotrebe, samo su neki od pokazatelja da će trend nezaposlenih biti veći i ubuduće, a da će Vlada raznim mehanizmima pokušavati i dalje da popravi statističke parametre”, rekli su iz URA-e.

Oni su pozvali Biro rada da prestane da bude ispostava vladajuće partije u prikrivanju nesposobnosti u rješavanju problema velike nezaposlenosti i da javno saopšte podatke o stvarnom broju zaposlenih u ovoj godini u odnosu na isti period prošle.

Najčitanije

policija, saobraćajne nezgode u Crnoj Gori

Za 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih...