fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočelo suđenje zbog povrede poslovnog ugleda

Počelo suđenje zbog povrede poslovnog ugleda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pred sutkinjom podgoričkog Osnovnog suda Sanjom Došljak počelo je suđenje po tužbi Plantaža protiv nekadašnje finansijske direktorice Valerije Saveljić, zbog povrede poslovnog ugleda.

Pripremno ročište nije zaključeno zbog dokumentacije koju je advokat Plantaža Mitar Radojičić dostavio na ročištu, prenosi Pobjeda.

Naredno ročište zakazano je za kraj aprila.

Iz Plantaža tvrde da je Saveljić u medijima plasirala neistine o poslovanju kompanije i uvredljive komentare na račun rada uprave, te neovlašćeno objavljivala povjerljive poslovne informacije.

Tako je, kako navode, stvarala sliku u javnosti da se poslovne aktivnosti u kompaniji odvijaju nestručno, neodgovorno i nezakonito, čime je svjesno ugrozila odnos kompanije sa poslovnim partnerima i rejting na tržištu.

Zbog toga Plantaže traže da sud utvrdi da im je narušila poslovni ugled i povrijedila prava ličnosti i da im dosudi naknadu štete od 20 hiljada EUR, koje će, kako su saopštili, donirati Dječjem domu u Bijeloj.

U ranijem saopštenju Plantaža povodom tužbe koju su podnijeli krajem oktobra prošle godine navodi se da je Saveljić, zloupotrebljavajući poziciju bivšeg menadžera u Plantažama kojoj je radni odnos prestao krajem 2019. godine, neprimjereno eksploatisala poziciju člana Glavnog Odbora u Građanskom pokretu URA.

“U svim poslovima dojučerašnjih kolega i članova Odbora direktora tužena je od 2015. godine prepoznala bezbrojna krivična djela iz domena organizovanog kriminala, što je bio povod da istrajava u podnošenju krivičnih prijava po različitim osnovama, kako protiv kompanije tako i protiv kompanijske uprave, kojih je bilo sedam i koje su sve odbačene”, rekli su iz Plantaža.

U odgovoru na tužbu advokat Slobodan Smolović je ukazao da svako ima pravo na slobodu izražavanja koje uključuje i slobodu posjedovanja sopstvenog mišljenja i primanja i saopštavanja informacija bez miješanja javne vlasti.

Imajući u vidu da su Plantaže u većinskom vlasništvu države, Smolović tvrdi da postoji opravdani interes javnosti da bude obaviještena o svim aspektima poslovanja.

On je odbacio navode da je Saveljić narušila poslovni ugled Plantaža, navodeći da je njen cilj bio skretanje pažnje na pitanja od značaja za društvo.

Smolović je podsjetio da je Saveljić stekla status zviždača u junu prošle godine, nakon što je Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) prijavila sumnju zbog nepravilnosti vezanih za prodaju sirovog lozovog destilata apsolutnog alkohola srbijanskom Rubinu.

Agencija je, kako navodi Smolović, utvrdila da nijedan dokument nije imao oznaku poslovne tajne, pa je neosnovano pozivanje Plantaža na povredu lojalnosti i čuvanja poslovne tajne.

Smolović navodi da je Saveljić zaprepašćena što Plantaže tužbom nastavljaju sa njenim progonom, uprkos statusu zviždača, u skladu s kojim uživa zakonsku zaštitu.

Najčitanije

Spajić pred poslanicima 9. maja

Podgorica, (MINA) - Premijer Milojko Spajić odgovaraće na pitanja predstavnika poslaničkih klubova na posebnoj...