fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočela javna rasprava o Nacrtu plana davanja koncesija

Počela javna rasprava o Nacrtu plana davanja koncesija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomije pozvalo je zainteresovane da do 16. decembra dostave komentare, primjedbe, predloge i sugestije na Nacrt plana davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za narednu godinu.

Ministarstvo je pozvalo građane, državne organe, mjesne zajednice, nevladine organizacije, preduzeća i preduzetnike i druge zainteresovane subjekte da se uključe u javnu raspravu i da tom Vladinom resoru dostave komentare, primjedbe, predloge i sugestije na Nacrt plana.

“Cilj rasprave je da se pribave komentari i sugestije građana, svih relevantnih institucija, predstavnika privrede, nevladinog sektora, kao i stručne javnosti, kako bi se tekst Nacrta plana unaprijedio prije nego ga Vlada donese”, objašnjeno je u pozivu.

Javna rasprava o Nacrtu plana počela je danas, a u okviru nje održaće se okrugli sto čiji datum će se naknadno precizirati.

U Nacrtu plana se navodi da se davanjem koncesija obezbjeđuje odgovarajući javni interes, unapređenje rudarske djelatnosti, obezbjeđenje održivog korišćenja neobnovljivog mineralnog resursa zasnovanog na njegovom dugoročnom korišćenju, veće zaposlenosti, kao i racionalnog, ekonomičnog, pravilnog i efikasnog korišćenja ovog prirodnog resursa, tehničko-tehnološkog unapređenja i očuvanja životne sredine.

“Prilikom odabira istražno-eksploatacionih prostora vodilo se računa o prostorno-planskoj dokumentaciji, kako ne bi došlo do konflikta plana eksploatacije i planskih dokumenata, o samoj poziciji prostora, o vlasništvu zemljišta, kao i o zainteresovanosti određenih investitora za dodjelu koncesija”, navodi se u Nacrtu plana.

Cilj je da se davanjem koncesija stvori osnova ekonomskog razvoja lokalne zajednice i Crne Gore u cjelini, kroz razvoj i održivu eksploataciju ekonomski isplativih ležišta mineralnih sirovina.

Javni interes se ogleda u korišćenju mineralnih sirovina u partnerstvu svih učesnika u procesu geoloških istraživanja, eksploatacije i primarne prerade.

Ministarstvo ekonomije predložilo je Vladi da uvrsti u Plan davanja koncesija za narednu godinu ležišta arhitektonsko-građevinskog, odnosno ukrasnog kamena koja pripadaju primorskom i sjevernom regionu države.

Primorskom regionu pripadaju Gornja Lastva sa ležištem Ploče u Tivtu, Kamenari-Kruševice sa poznatim ležištima Kamenari i Devesilje sa ležištem Repaji u hercegnovskoj Opštini, kao i ležište Krute u Ulcinju.

Sjevernom regionu pripada ležište Žoljevica u Opštini Andrijevica.

Ministarstvo je predložilo i da se u Plan davanja koncesije uvrste i ležišta tehničko-građevinskog kamena u sjevernom regionu, kojem pripadaju lokaliteti Piševska Rijeka i Luge u Andrijevici.

Centralnom regionu pripadaju lokaliteti Stubica u Nikšiću, Milina gomila u Danilovgradu, Kaznovica, Kolozub i Krivi vrh u Podgorici, kao i Milošev krš u Cetinju.

Najčitanije

Crnogorske odbojkašice bolje od Islanda

Podgorica, (MINA) - Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija Crne Gore pobijedila je večeras u portugalskom...