fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlanirana raspodjela 580,4 hiljade EUR

Planirana raspodjela 580,4 hiljade EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Radnici fabrike “Radoje Dakić”, njih 363, biće djelimično namireni raspodjelom 580,4 hiljade EUR.

Nakon što je odlukama u januaru podijeljen preostali novac prihodovan od prodaje imovine “Radoje Dakića” kompaniji Voli, na red dolazi i podjela od prodaje zemljišta Kipsu za četiri miliona, “Čelebiću” za 396 hiljada i Direkciji za imovinu Glavnog grada za 430,1 hiljadu EUR, piše Pobjeda.

Tako bi 580,4 hiljade EUR trebalo da podijeli 363 radnika, čije je založno pravo upisano na dijelu te imovine.

Time će se namiriti samo četiri odsto potraživanja koje iznosi 14,4 miliona EUR, a za očekivati je da stečajni upravnik, Mladen Marković, uskoro donese odluke i o raspodjeli preostalih 4,2 miliona EUR od ovih prodaja.

Prema njegovoj odluci, od ovog iznosa za troškove prodaje, održavanja i čuvanja imovine i drugih obaveza na računu je rezervisano 10,2 hiljade EUR, a za njegovu nagradu 3,9 hiljada EUR.

Do sada je od prodaje prihodovano oko 14,5 miliona EUR, a podijeljeno oko devet miliona.

Stečaj u nekadašnjoj fabrici “Radoje Dakić” uveden je prije četiri godine zbog poreskog duga od 10,8 miliona EUR.

Priznato je oko 80 miliona EUR potraživanja, od čega najveći dio čine potraživanja bivših radnika kojima se, kako je utvrđeno pravosnažnim presudama, duguje 77 zarada.

Vlada je formirala radnu grupu kako bi utvrdila kakav će efekat na budžet imati njihova potraživanja.

Na nedavnom sastanku advokata radnika sa predstavnicima Ministarstva finansija saopšteno je da je nesporna obaveza države da u cjelosti izmiri potraživanja radnika od oko 45 miliona EUR, imajući u vidu usvojene ustavne žalbe i praksu Evropskog suda.

Konstatovano je da bi radna grupa trebalo da predloži mjere kako bi isplata jednim dijelom bila predviđena budžetom za narednu godinu, a nastavljena kroz naredne godine u zavisnosti od mogućnosti.

Najčitanije

Nema planskih isključenja struje za praznike

Podgorica, (MINA) – Planska isključenja električne energije nijesu predviđena tokom predstojećeg praznika - Međunarodnog...