fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPerunović: Cijena goriva u naredna dva mjeseca može biti i duplirana

Perunović: Cijena goriva u naredna dva mjeseca može biti i duplirana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U narednih mjesec do dva može se očekivati novi rast cijena energenata, koje mogu biti i duplirane u odnosu na današnje, saopštio je državni sekretar za rudarstvo i energetiku u Ministarstvu kaptalnih investicija, Marko Perunović.

On je, u emisiji Link na Radiju Crne Gore, naveo da situacija u svijetu, prvenstveno sukob Rusije i Ukrajine, znatno otežavaju situaciju, i ne zna se na koji način će se tržište ponašati.

Jedino rješenje za Crnu Goru je, kako smatra Perunović, da ima svoju proizvodnju, što je pokušano sa ispitivanjima u podmorju, ali je naišlo na veliki otpor, prenosi portal RTCG.

On je kazao da je teško predvidjeti kako će se kretati cijene energenata na svjetskom tržištu, a od toga zavisi i korigovanje cijene u Crnoj Gori.

“Svima je jasno da postoji jedno divljanje cijena na tržištu. Na svjetskim berzama nafte, koju mi pratimo, je dostizala i 130 USD prije par dana. Neke projekcije su i katastrofalne, da može ići i duplo. Sve je nepredvidivo, ali ono u šta smo sigurni je da će narednih mjesec-dva cijene svih energenata i nafte rasti”, saopštio je Perunović.

On je podsjetio da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja uputilo Predlog izmjena Zakona o akcizama, po kojima bi se cijene mogle korigovati do 20 odsto niže.

Perunović je dodao da su još početkom marta pokušali da se sastanu sa predstavnicima relevantih instutucija, prije svega Ministrstva finansija, jer Crna Gora nema svoju proizvodnju, sirovu naftu uvozi i zavisi od berzi.

“Država je ta koja na cijenu derivata formira akcizu. Danas je akciza na litar benzina 36 centi, a na dizel 26 centi. To znači i kada bi usvojili to umanjenje od 20 odsto, cijena benzina bi bila niža sedam centi, a dizela 5,5 centi. U uslovima današnjeg tržišta, to umanjenje od maksimalnih 20 odsto neće uticati značajno. Druge države su ograničile cijenu derivata, ali dolazimo do toga da će u jednom momentu morati da subvencioniše potrošače. Mi to ne možemo da preduzmemo”, rekao je Perunović.

On je dodao da smo u ove prilike ušli potpuno nespremni.

“Jedini način na koji smo mogli da kontrolišemo ovaj proces i cijene je da imamo svoju proizvodnju. Ušli smo u proces bušenja u crnogorskom podmorju i imali velik otpor od ljudi koji ne znaju o čemu pričaju i uveli javnost u priču da nešto takvo ne treba da radimo. A to je jedini način”, tvrdi Perunović.

On smatra da neće biti nestašica, bez obzira na sankcije Rusiji, koja je jedna od najvećih izvoznika.

Tu mogu da se uključe zemlje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), a da li će se to desiti zavisi od geopolitike. Izvjesno je samo da će cijene rasti.

Perunović je upozorio da građani moraju shvatiti ozbiljnost situacije.

“Na pumpama nam kažu da imaju isti promet kao i do sada i da se bez obzira na cijene ništa nije promijenilo. Naši građani još ne shvataju situaciju. Mi smo, kao i cijeli svijet, u energetskoj krizi. Cijene u nekim evropskim zemljama su dostigle i tri EUR po litru. Mi smo najskuplji u regionu, a jedini smo koji nemaju svoju rafineriju, što je posljedica prethodne vlasti”, kazao je Perunović.

Ministarstvo kapitalnih investicija, kako je rekao, nema informacije koliko imamo rezervi energenata.

Perunović je naveo da postoji dobra saradnja sa kompanijama na tržištu i da je sreća što četiri glavna distributera derivata u Crnoj Gori – Helenic petroleum, INA, slovenački Petrol i Hifa oil, imaju matične rafinerije, ne zavise od drugog, i derivate mogu da plasiraju na naše tržište.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo kapitalnih investicija razmišlja o strateškim rezervama derivata i zakon će biti spreman za dva do tri mjeseca.

“To je kompleksan posao, jer bi morali da gradimo nove kapacitete i to traži velika sredstva. Smatramo da je pametnije taj zakon usmjeriti na dogovor sa ovim kompanijama da se naše rezerve čuvaju u zemljama okruženja. To je praksa u zemljama okružanja, kao i u nekim evropskim državama”, objasnio je Perunović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...