fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPerspektiva Crne Gore u spoju nauke i biznisa

Perspektiva Crne Gore u spoju nauke i biznisa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Hakaton Oxiom FinBot sa centralnom temom povezivanja nauke i biznisa, koji je održan u okviru manifestacije Dani nauke i inovacija, postavlja nove standarde u integraciji vještačke inteligencije u poslovnom sektoru Crne Gore.

Događaj je otvorila ministarka nauke, Biljana Šćepanović, koja je ocijenila da kada nauka i biznis udruže snage, stvara se budućnost puna mogućnosti.

Predsjednik Odbora za AI i ostale napredne tehnologije Asocijacije menadžera Crne Gore i izvršni direktor Five group, koja je pokrovitelj manifestacije, Ivan Šoć naveo je da kada se spoje inovacija i poslovna vizija, čine da čitava zajednica prosperira.

Iz AMM-a je saopšteno da projekat Oxiom FinBot postavlja nove standarde u integraciji vještačke inteligencije u poslovnom sektoru Crne Gore.

„Zahvaljujući podršci Evropske unije koja je obezbijedila sredstva za realizaciju istog preko Direktorata za finansiranje i ugovaranje projekata EU pomoći pri Ministarstvu finansija, Oxiom FinBot je postao simbol inovacije i most između naučnih dostignuća i praktičnih poslovnih rješenja“, navodi se u saopštenju.

Direktor Business Universal Media koja radi na implementaciji projekta, Dražen Raičković, rekao je da nauka pruža viziju i rješenja, dok biznis omogućava finansiranje za istraživanja i inovacije.

„Ova simbioza je ključ našeg napretka“, smatra Raičković.

U okviru Hakaton Oxiom FinBot-a takmičilo se sedam timova na temu Kreiranje AI chatbota kao vodiča za osnivanje firme ili registraciju preduzetnika.

Žiri koji su činili Nevena Radović, ispred Ministarstva nauke, kao i Anđela Raičković i Kosta Pavlović, nakon analize veoma kvalitetnih i inovativnih rješenja, odlučio je da prvu nagradu dodijeli tročlanom timu Aleksi Čoviću, Vasiliju Vujoviću i Harisu Šabotiću za projekat BotX.

Drugu nagradu osvojio je tročlani tim čiji su članovi Lucija Jovanović, Jakša Vlahović i Luka Krsmanović za projekat Bizbot.

„Raduje nas što su mladi ljudi pokazali izuzetnu posvećenost, entuzijazam i inovativnost što pruža optimizam za prosperitet realnog sektora, a time i uspješnog razvoja Crne Gore“, rekli su iz AMM-a.

Asocijacija menadžera Crne Gore je, kako se zaključuje, preko svog Odbora za AI kao i aktivnim učešćem Izvršne kancelarije dala puni doprinos izuzetno uspješnom događaju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije