fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPelengić Trade da obustavi radove zbog kršenja ugovornih obaveza

Pelengić Trade da obustavi radove zbog kršenja ugovornih obaveza

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava za šume naložila je bjelopoljskom preduzeću Pelengić Trade da privremeno obustavi sve radove u Gazdinskoj jedinici Gornji Šaranci, zbog nepoštovanja odredbi izvođačkih projekata, a samim tim i kršenja ugovornih obaveza.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za šume, Srđan Pejović, je tom preduzeću naložio da obustavi sve radove u odjeljenjima 1a i 2a, na osnovu predloga šefice područne jedinice (PJ) Žabljak.

Pelengić Trade je, kako je navela šefica PJ Žabljak, potpisivanjem ugovora iz septembra prošle godine za ta odjeljenja, bio u obavezi da realizaciju sprovodi u skladu sa zakonskim propisima, podzakonskim aktima, a samim tim i izvođačkim projektima.

„Iako koncesionar poštuje ugovorne obaveze u dijelu plaćanja, realizacije proizvodnje u fazama sječe i otpreme, ne poštuje ih u dijelu izvoza drvnih sortimenata iz šume na kamionski put, na način što radove ne izvršava u skladu sa izvođačkim projektima“, navodi se u saopštenju Uprave za šume.

Šefica PJ Žabljak objasnila je da je izvođačkim projektima predviđen kombinovani izvoz i to zapregama do traktorskih vlaka, a zatim traktorom sa vlaka na kamionski put, ali da koncesionar i njegovi podizvođači radova te odredbe ne poštuju.

„Obilaskom terena, reonski lugar je uočio da podizvođači radova izvlače drvne sortimente van traktorskih vlaka, koje su uredno obilježene na terenu i u izvođačkim projektima. Iako je im je na to ukazano, oni su nastavili da samoinicijativno rade i izvlače drvne sortimente bez upotrebe zaprege i van traktorskih vlaka“, dodaje se u saopštenju.

O tome je reonski lugar izvjestio šeficu PJ Žabljak.

S obzirom na to da je u tim odjeljenjima brojnost i gustina podmlatka na visokom nivou, šefica je na teren uputila i šumarskog inženjera za korišćenje šuma, kako bi i on utvrdio činjenično stanje.

„Na osnovu izvještaja sa terena, šefica je obavijestila Pejovića da je u cilju dosljednog poštovanja ugovornih obaveza, a samim tim i izvođačkih projekata, neophodno obustaviti dalje radove, s obzirom na to da PJ Žabljak neće tolerisati takve propuste od korisnika žabljačkih šuma“, navodi se u saopštenju.

Pejović je poručio da se neće tolerisati ovakvi i slični propusti i kršenja zakonskih akata i ugovornih obaveza.

„Kako bismo zaštitili crnogorske šume bili smo dužni da po prijavi šefice PJ Žabljak naložimo Pelengić Trade-u da do daljnjeg obustavi sve radove u odjeljenjima, kako se ne bi daljim neodgovornim postupanjem došlo u krajnjem do kršenja odredbi ugovora, na osnovu čega Uprava može da prekine rad ili donese neku težu odluku“, dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave za šume su kazali da se crnogorske šume mogu zaštiti jedino ukoliko budu istrajni i dosljedni u kontoli, a korisnici državnih šuma u poštovanju ugovornih obaveza.

„Iz tih razloga nećemo tolerisati ni najmanje propuste ukoliko želimo da unaprijedimo stanje naših šuma, zbog čega od korisnika šuma očekujemo da u potpunosti poštuju ugovorne obaveze“, zaključili su iz Uprave za šume.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pezeru trofej u Baru

Podgorica, (MINA) - Mesud Pezer pobjednik je jubilarnog, 30. međunarodnog atletskog mitinga Bar 2024. Bacač...