fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPejaković: Za očekivati novo povećanje Euribora u martu

Pejaković: Za očekivati novo povećanje Euribora u martu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U martu se očekuje novo povećanje Euribora od 0,25 do 0,5 odsto, saopštio je generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG), Bratislav Pejaković.

On je, u emisiji Link Radija Crne Gore kazao da se, prema najavama Evropske centralne banke, očekuje da će ta kamatna stopa rasti do juna, a onda se stagnirati.

Pejaković je saopštio i da je inflantorni pritisak sada malo manji, nego u zimskim mjesecima, prensi portal RTCG.

“Tokom ove godine Evropska centralna banka vidi da će biti 6,8, a naredne godine 3,4 do 3,6, da bi tek 2025. mogli da očekujemo da se dođe do ciljane stope od oko dva odsto. Mi smo početkom prošle godine najavili šta može da se dešava sa Euriborom i ukazali klijentima da mogu da očekuju lagano povećanje. Klijenti su se nakon toga javili bankama i postojala je mogućnost da se pređe iz varijabilne u fiksnu kamatnu stopu”, rekao je Pejaković.

On je dodao da su klijenti u tom slučaju sigurni kolika će im biti rata iz mjeseca u mjesec.

Pejaković je saopštio da se čelnici monetarnih institucija plaše da se sistem suviše ne umori i postane trom – da nema napretka i rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Kada nastupi recesija, onda moraju da se koriste drugi instrumenti. Kada će doći do smanjenja kamatna stope, teško je reći, ali se nadamo da će se naredne godine osjetiti jači efekti”, kazao je Pejaković.

On je naveo da se oprez uvijek preporučije.

“Morate biti odgovorni prema sebi, ne možete u 21. vijeku da pominjete sitna slova u ugovorima. Bankar je tu da sagleda vašu situaciju, ne samo da vam prod određeni proizvod”, rekao je Pejaković.

On je saopštio da je međunarodnim standardima precizirano kojim putem se može dobiti uvid u bankovne račune funkionera, uz saglasnost klijenta.

“Sugerisao bih da se uključi saglsnost funkcionera, da ne radimo prečice i ono što nije standard u svijetu”, kazao je Pejaković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije