fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPandemija i klimatske promjene negatvno utiču na ekonomiju

Pandemija i klimatske promjene negatvno utiču na ekonomiju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pandemija koronavirusa i klimatske promjene negativno utiču na crnogorsku ekonomiju, najviše zbog njene velike zavisnosti od uslužnog sektora, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić i dodao da stoga treba mijenjati model razvoja.

Žugić je na sastanku sa stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Danijelom Gašparikovom, kazao da će CBCG dati puni doprinos u implementaciji novih tehnologija u bankarstvu.

“Posebno želimo da damo podršku bankama kroz modernizaciju platnog prometa, prvenstveno kroz uvođenje sistema instant plaćanja. Takođe, CBCG će kao svoje prioritete u narednom periodu uvrstiti Ciljeve održivosti životne sredine i društva uz najbolje primjere održivog upravljanja (ESG)“, kazao je Žugić.

Iz CBCG je saopšteno da su Žugić i Gašparikova razgovarali o načinima na koji bankarski sektor, upotrebom digitalnih tehnologija, može pomoći unapređenju društva, očuvanju životne sredine i borbi sa klimatskim promjenama.

Gašparikova smatra da su potrebna značajna usklađivanja globalnog i nacionalnih finansijskih sistema i tokova za dostizanje rezultata predviđenih Ciljevima održivog razvoja (SDG), kao što su smanjenje gasova sa efektom staklene bašte i klimatske promjene.

U tom smislu, subjekti koji upravljaju finansijskim transakcijama i finansijski sektor uopšte, igraju veoma važnu ulogu.

„Digitalno finansiranje treba iskoristiti kako bi se podržale inovacije, klimatska akcija i ekonomsko osnaživanje žena, mladih i ranjivih grupa“, rekla je Gašparikova.

Sa UNDP-em je ugovorena i saradnja o istraživanju o razlozima za nedovoljno korišćenje finansijskih tehnologija od stanovništva, sa posebnim osvrtom na ranjive grupe, kao i pomoć u izradi nacionalne fintech strategije.

U saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja biće izrađen i presjek regulatornih barijera u postojećim zakonskim rješenjima za razvoj fintecha.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...