fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad vrijednosti dolara

Pad vrijednosti dolara

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta pala je i prošle sedmice, već sedme zaredom, što nije zabilježeno posljednjih deset godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,05 odsto, na 93,41 bod, nedaleko najnižeg nivoa od maja 2018. godine.

Pritom je kurs eura prema dolaru ojačao 0,1 odsto, na 1,1785 USD, pa se kreće blizu najvišeg nivoa od maja 2018, prenosi Hina.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara ostao je na sedmičnom nivou gotovo nepromijenjen, na 105,9 jena (JPY).

Slabljenje dolara sedam sedmica zaredom, što je njegov najduži negativni niz u posljednjih deset godina, posljedica je izuzetno popustljive monetarne politike američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed).

Uz to, Fed je poručio nedavno da će uvesti nove podsticajne monetarne mjere, ako to bude potrebno, iako je već dosad na finansijska tržišta ubrizgala hiljade milijardi USD i oštro srezala ključne kamatne stope.

Osim toga, ulagači vjeruju da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu uskoro usaglasiti nove podsticajne fiskalne mjere, vrijedne oko bilion USD.

Do petka nije postignut dogovor, a obje strane poručuju da se viđenja i dalje znatno razlikuju. Međutim, ulagači su uvjereni da će se sporazum postići.

A da su nove podsticajne mjere nužne, pokazuje većina posljednjih podataka, prema kojima američka ekonomija i nije baš u snažnom zaletu.

To je posljedica nepopustljivog rasta broja zaraženih i umrlih od koronavirusa, što neke savezne države navodi na usporavanje procesa ponovnog pokretanja ekonomskih aktivnosti.

Tako je u petak objavljeno da je u julu broj zaposlenih porastao 1,76 miliona, što je, doduše, nešto više nego što se očekivalo, ali znatno manje u odnosu na 4,8 miliona mjesec prije.

Trenutno naknadu za nezaposlene prima oko 30 miliona Amerikanaca i ekonomisti upozoravaju da je oporavak zapošljavanja ključan za oporavak ekonomije od posljedica pandemije.

“Ključno je da je nezaposlenost i dalje izuzetno visoka, s obzirom na istorijski prosjek, i da broj zaraženih i umrlih od koronavirusa i dalje raste, a da vakcine još nema. Političari su obećali dodatnih billion USD podsticaja. Ako to ne ostvare, biće to političko samoubistvo”, kazao je direktor u firmi Harvest Volatility Management, Mike Zigmont.

Međutim, zbog Fedovog štampanja novca i ogromnih fiskalnih podsticajnih mjera, nedavno je agencija Fitch smanjila izglede za američki najviši trostruki A rejting sa stabilnih na negativne. Taj je potez uslijedio zbog slabljenja kreditne snage i povećanog deficita Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Najčitanije

dusko knezevic, atlas grupa, pritvor

Kneževiću potvrđen pritvor

Podgorica, (MINA) - Vanraspravno vijeće Višeg suda predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću potvrdilo je...