fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePad tehnološkog sektora ponovno pritisnuo Wall Street

Pad tehnološkog sektora ponovno pritisnuo Wall Street

Njujork, London,(MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi znatno pali, nakon rasta dan prije, jer su ulagače razočarali slabi pokazatelji sa američkog tržišta rada, a među najvećim gubitnicima ponovno je bio tehnološki sektor.

Dow Jones oslabio je 405 bodova ili 1,45 odsto, na 27.534 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,76 odsto, na 3.339 bodova, a Nasdaq indeks 1,99 odsto, na 10.919 bodova, prenosi SEEbiz.

Posljednjih dana tržište je pod pritiskom zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru. U srijedu je taj sektor porastao prvi put nakon tri dana pada, ali u četvrtak je ponovno završio u minusu.

Cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft i Amazon pale su više od 2,8 odsto.

Taj sektor je ove godine predvodio po rastu. S&P indeks tehnološkog sektor porastao je od početka godine oko 24 odsto, a cijeli S&P 500 indeks 3,3 odsto.

Mada tom sektoru koronakriza nije nanijela drastične štete, pitanje je koliko je tako snažan rast opravdan.

Postavlja se i pitanje da li je i cijelo tržište prebrzo poraslo, s obzirom da se ekonomije sporo oporavljaju od koronakrize, uprkos ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajima.

Na spori oporavak od koronakrize ukazuje i podatak da je prošle sedmice inicijalni zahtjev za pomoć nezaposlenima podnijelo oko 880 hiljada Amerikanaca, kao i sedam dana prije.

To znači da nezaposlenost i dalje ostaje visoka.

Neki oblik pomoći za nezaposlene trenutno prima 29,6 miliona Amerikanaca.

Od aprila do avgusta broj zaposlenih porastao je za 10,6 miliona, a na vrhuncu koronakrize u februaru i martu bez posla je ostalo oko 22 miliona Amerikanaca.

Zbog zbrinutosti u vezi sporog oporavka ekonomije, u četvrtak su pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Najčitanije

Nema planskih isključenja struje za praznike

Podgorica, (MINA) – Planska isključenja električne energije nijesu predviđena tokom predstojećeg praznika - Međunarodnog...