fbpx

Pad oba indeksa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i manji promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u kojoj je Vlada usvojila koncesioni akt i ugovor za davanje koncesije za korišćenje aerodroma Tivat i Podgorica.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, oslabio je 1,33 odsto na 806,44 poena, a MONEX blago na 11.039,44 boda.

Promet je iznosio 55,81 hiljadu EUR i bio je 1,7 odsto manji u odnosu na prošlosedmični. Realizovan je kroz 45 transakcija, a najveći udio u prometu imale su akcije Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera, i to 51,78 odsto.

Akcije HG Budvanska rivijera oslabile su ove sedmice 1,2 odsto na 5,96 EUR.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, kazao je da bi postupak dodjele koncesije za aerodrome Crne Gore i potpisivanje ugovora sa koncesionarom trebalo da bude završen u martu i dodao da već ima oko 20 zainteresovanih renomiranih kompanija.

On je, nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen koncesioni akt i ugovor za davanje koncesije za korišćenje aerodroma Tivat i Podogrica, kazao da u Vladi imaju namjeru da se time obezbijedi neophodna valorizacija aerodroma, na dugoročno održiv način koji će biti u interesu države i njenog ekonomskog razvoja.

Nurković je naveo da je očekivani obim investicija najmanje 80 miliona EUR tokom prve investicione faze odnosno prve tri godine, a najmanje 200 miliona EUR tokom ukupnog trajanja koncesije.

„Obaveza ponuđača je da avansno uplati najmanje 100 miliona EUR i da tokom perioda koncesije od 30 godina uplaćuje u budžet države najmanje deset odsto od ukupnog prihoda budžeta aerodroma“, dodao je Nurković.

Ove sedmice slabile su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sidtema (CGES) 9,5 odsto na 65,1 cent, Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Onogošt pet odsto na 38 centi i Port of Adrie jedan odsto na 10,3 centa.

Pale su dionice Crnogorskog Telekoma 2,6 odsto na 1,51 EUR. Iz te kompanije je saopšteno da korisnici Extra TV platforme koji nemaju internet, do kraja godine dobijaju jedan gigabajt (GB) besplatnog interneta mjesečno.

„Na taj način Telekom u skladu sa svojom misijom – da što većem broju građana Crne Gore omogući pristup najsavremenijim telekomunikacionim servisima – dovodi brzi internet u većinu crnogorskih domova“, navodi se u saopštenju.

Akcije Luke Kotor oslabile su 2,5 odsto na 7,8 EUR. Akcionarima te kompanije počela je u četvrtak isplata dividende za poslovnu prošlu godinu.

“Bruto iznos dividende po akciji, koji iznosi 27,6 centi, će prilikom isplate biti umanjen za pripadajući iznos poreza, u skladu sa važećim propisima”, navodi se u saopštenju.

Dionice Elektroprivrede (EPCG) pale su 1,3 odsto na 3,75 EUR. Iz te elektroenergetske kompanije je saopšteno da će redovni godišnji remont Hidroelektrane (HE) Perućica početi u ponedjeljak, a potpuna obustava rada u elektrani trajaće do 31. avgusta.

Iz EPCG su kazali da će pored redovnih i uobičajenih remontnih radova na opremi, postrojenjima i dovodnom sistemu HE Perućica, ove godine biti revitalizovani i generatori G5 i G7.

„Investicija je vrijedna milion EUR, a očekuje se da bude realizovana do kraja novembra, u skladu sa Planom revitalizacije i sprovedenim postupkom javnih nabavki“, navodi se u saopštenju.

Rasle su akcije barske Marine 11,7 odsto na 2,01 EUR, Instituta “Simo Milošević” 4,6 odsto 27,5 EUR, Jugopetrola blago na 12,2 EUR i Plantaža 8,1 odsto na 12 centi.

AKcije Luke Bar ostale su na prošlosedmičnih 19,3 odsto. Ta kompanija odnedavno potpuno regularno i bez smetnji pretovara generalne terete, uključujući i kontejnere, što je do skoro bilo ekskluzivno pravo konkurentske firme Port of Adria, kojom gazduje turska kompanija Global Ports Holding.

Izvršni direktor većinske državne Luke Bar, Vladan Vučelić, potvrdio je tu informaciju Vijestima, i kazao da očekuje da će polugodišnji izvještaj o poslovanju ove barske kompanije u ovoj godini biti pozitivan.

Akcija Trneda zadržala se na prošlosedmičnih 4,91 cent. Tim fondom se trgovalo za 491 EUR.

Vijesti su ove sedmice objavile da je društvo za upravljanje (DZU) fondom Butterfly finance, u vlasništvu biznismena Blagote Radovića, ponudilo 401 hiljadu EUR za preuzimanje upravljanja imovinom otvorenog investicionog fonda (OIF) Atlas Mont.

Dvije pristigle ponude stečajna uprava Atlas banke otvorila je u ponedjeljak, a konkurentska ponuda DZU Quantum investments iznosila je 231 hiljadu EUR.

Quantum investments već tri godine upravlja OIF HLT i kontroliše ga broker Aleksandar Jovović i sa njim povezana lica.

Promet na MTP ME tržištu, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, iznosio je ove sedmice 1,37 hiljada EUR.

Ukupan promet na Montenegroberzi u prvoj polovini godine je iznosio 195,91 milion EUR i bio je 140 odsto veći u odnosu na isti prošlogodišnji period.

„Prosječan mjesečni promet u periodu od januara do kraja juna je iznosio je 32,65 miliona EUR, a najveći promet u iznosu od 118,17 miliona EUR zabiljžen je u aprilu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

U prvoj polovini godine zaključeno je 1,46 hiljada transakcija. Mjesec sa najvećim brojem sklopljenih poslova – 421, bio je april.

Država Crna Gora je u aprilu i maju na Montenegroberzi emitovala obveznice u cilju prikupljanja sredstava za finansiranje državnog budžeta.

Najčitanije

pokret evropa sad, budva, izbori, koalicija, slobodni građani, nova budva, predrag zenović

Koalicija oko PES-a predala listu za izbore u Budvi

Podgorica, (MINA) – Koalicija okupljena oko Pokreta Evropa sad (PES) predala je budvanskoj Opštinskoj...