fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad kamatnih stopa

Pad kamatnih stopa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u julu je u odnosu na jun pala 0,01 procentni poen i iznosila je 5,56 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

„Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa je na mjesečnom nivou smanjena za 0,01 procentni poen na 5,05 odsto”, navodi se u Biltenu CBCG.

Efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite u julu je iznosila 4,94 odsto, a nominalna 4,47 odsto.

Efektivna i nominalna kamatna stopa mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) na ukupno odobrene kredite u julu je na mjesečnom nivou ostala nepromijenjena, na 23,38 odsto odnosno 20,49 odsto.

Efektivna kamatna stopa MFI na novoodobrene kredite na mjesečnom nivou porasla je 0,33 procentna poena na 23,89 odsto, a nominalna 0,22 procentna boda na 20,66 odsto.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite u julu je na mjesečnom nivou bila manja 0,01 procentni poen na 0,29 odsto.

Razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa u julu je iznosila 5,27 procentnih poena i bila je nepromijenjena u odnosu na jun.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije