fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad jediničnih vrijednosti izvoza robe

Pad jediničnih vrijednosti izvoza robe

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Jedinične vrijednosti izvoza robe u prošloj godini bilježe pad od 8,9 odsto u odnosu na 2019, pokazuju podaci Monstata.

“Jedinične vrijednosti uvoza robe u periodu od januara do decembra prošle godine bilježe pad od 4,4 odsto u odnosu na isti period 2019”, navodi se u saopštenju.

U periodu od januara do decembra prošle godine, posmatrano prema poglavljima carinske tarife, najveći rast jediničnih vrijednosti izvoza robe od 37,9 odsto zabilježen je kod poglavlja vazduhoplov, kosmičke letjelice i njihovi djelovi.

“Na strani uvoza robe najveći rast od 38,1 odsto zabilježen je kod poglavlja pluta i proizvodi od plute”, dodaje se u saopštenju.

Statističari su objasnili da indeksi jediničnih vrijednosti izvoza i uvoza robe imaju za primarni cilj analitičko sagledavanje dinamike kretanja jediničnih vrijednosti izvoza i uvoza, a koriste se i kao deflator pri obračunu bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Izvor podataka za obračun indeksa jediničnih vrijednosti su Jedinstvene carinske deklaracije o izvozu i uvozu robe, koje Monstat u mjesečnoj periodici preuzima od Uprave carina, a koji se koriste za redovno statističko istraživanje o spoljnotrgovinskoj razmjeni Crne Gore”, rekli su iz Monstata.

Indeksi izvoznih i uvoznih cijena izračunati su kao indeksi jediničnih vrijednosti, odnosno indeksi promjene vrijednosti izvoza i uvoza po količinskoj jedinici izvezenih/uvezenih proizvoda, odnosno po kilogramu kao jedinstvenoj i usporedivoj količinskoj jedinici za sve proizvode.

Najčitanije

policija, Podgorica

Procesuirana 33 učesnika incidenata na fudbalskim utakmicama

Podgorica, (MINA) – Policijski službenici identifikovali su i procesuirali 33 učesnika u incidentima tokom...