fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte

Pad cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte oslabile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zbog pada očekivanja u vezi trgovinskih pregovora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine te mogućeg sporijeg ekonomskog rasta koji bi mogao smanjiti potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 21 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,25 USD. U prošloj sedmici cijene na tom tržištu su porasle 1,6 odsto.

Cijena barela je na američkom tržištu ostala gotovo nepromijenjena, na 56,13 USD, dok je u prošloj sedmici pala jedan odsto, prenosi Hrportfolio.

Ekonomski rast u SAD-u usporio je u drugom tromjesečju manje nego se očekivalo zbog skoka potrošnje u domaćinstvima, što je ojačalo izglede potrošnje nafte.

Međutim zato van SAD-a rast usporava više od očekivanja, djelimično zbog trgovinskog rata te zemlje s Kinom.

“Krhki ekonomski rast zbog trgovinskih sukoba i američke protekcionističke trgovinske politike snažno pritiska potražnju za naftom i rast potražnje za naftom”, ocijenio je Tamas Varga iz PVM-a.

Američki i kineski pregovarači sastaće se ove sedmice prvi put otkako su trgovinski razgovori prekinuti u maju. Međutim, očekivanja su niska, nakon što je predsjednik Donald Trump kazao da Kina možda neće htjeti da potpiše trgovinski sporazum prije američkih izbora u 2020. godine.

“Iako smatramo da je postignuta ravnoteža ponude i potražnje, a geopolitički rizici su došli u prvi plan i u centru su pažnje, tržište i dalje ostaje skeptično u uslovima rizika za potražnju uslijed eskalacije protekcionističke trgovinske politike i rizika dodatnih carina”, rekla je Emily Ashford iz Standard Chartereda.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 64,02 USD, te oslabila je 53 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...