fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena dionica na Wall Streetu

Pad cijena dionica na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale jer je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dostigla nove najviše nivoe u 40 godina, pa se ulagači plaše da će se monetarna politika zaoštriti agresivnije nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 112 bodova ili 0,34 odsto, na 33.174 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,43 odsto, na 4.259 poena, a Nasdaq indeks 0,95 odsto, na 13.129 bodova.

Nakon snažnog rasta dan prije, u četvtak su se indeksi ponovo našli u negativnoj putanji jer su ulagači zabrinuti zbog visoke inflacije, nakon što je objavljeno da je u februaru stopa rasta potrošačkih cijena dostigla 7,9 odsto na godišnjem nivou, novom najvišem nivou u posljednjih 40 godina.

To je, doduše, u skladu s očekivanjima analitičara, no ulagači se plaše da će snažan rast cijena nafte i sirovina, otkako je prije dvije sedmice počeo rat u Ukrajini, dodatno podržati rast inflacije. A to bi natjeralo američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed) na agresivnije zaoštravanje monetarne politike nego što se očekivalo.

„Podaci o inflaciji u skladu su s očekivanjima, a u idućih mjesec, dva inflacija će dodatno porasti jer će biti ugrađen dodatni rast cijena sirovina”, kazao je portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management, Paul Nolte.

Većina analitičara očekuje da će na sjednici naredne sedmice čelnici Feda povećati ključne kamatne stope 0,25 postotnih bodova.

Međutim, rast inflacije mogao bi natjerati Fed na agresivnije povećanje kamata u narednom periodu.

„I dalje se očekuje da će Fed u narednih godinu, dvije povećati kamate u četiri do sedam navrata kako bi ohladio pregrijanu privredu. Problem je, međutim, u tome što će Fed povećavati kamate kada je tržište dionica vrlo nestabilno, u previranju”, kazao je Nolte.

Osim zbog visoke inflacije, nestabilnost tržišta posljedica je i nervoze ulagača zbog rata u Ukrajini.

Pregovori između ruskog i ukrajinskog ministra vanjskih poslova nijesu donijeli nikakvih rezultata, pa se napadi ruske vojske na ukrajinske gradove nastavljaju.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,27 odsto, na 7.099 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,93 odsto, na 13.442 poena, a pariski CAC 2,83 odsto, na 6.207 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije