fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad američkih zaliha podržava cijene iznad 42 USD

Pad američkih zaliha podržava cijene iznad 42 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 42 USD, podstaknute snažnim padom američkih zaliha koji je nadjačao zabrinutost za oporavak potražnje zbog učestalih slučajeva zaraze koronavirusom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

U Londonu je cijena barela porasla 21 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 42,24 USD. U gotovo istom iznosu je bila u plusu i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 40,02 USD, prenosi Hina.

Glavna tema na tržištima bio je pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 7,2 miliona barela, prema podacima vlade u Vašingtonu. Pad je daleko veći nego što su analitičari očekivali a povezan je s pojačanim aktivnostima prerade u rafinerijama i većim izvozom.

„Pad zaliha obično signalizuje pozitivan razvoj potražnje ili negativan pomak ponude. Budući da je ponuda prilično stabilna, tržište pretpostavlja da je potražnja i dalje jaka, uprkos novim slučajima zaraze i ograničenjima zbog Covid-a 19″, objasnio je Louise Dickson iz Rystad Energyja.

U SAD-u je u srijedu registrovano gotovo 50 hiljada novih slučajeva zaraze koronavirusom, prema agenciji Reuters, najviše od početka pandemije.

Kalifornija je ponovo uvela neke mjere zatvaranja, zabranivši rad restorana na zatvorenom, zatvorivši barove i pojačavši kontrolu održavanja distance.

Analitičari su primijetili neočekivan rast zaliha benzina, a zabrinjava ih i skok broja novih slučaja u gusto naseljenim područjima u SAD-u koja se izdvajaju velikom potrošnjom benzina. Stoga će pažljivo pratiti putovanja za predstojeći praznični vikend 4. jula.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 42,66 USD, što znači da je porasla 4,44 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije