fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad američkih zaliha podigao cijene nafte iznad 30 USD

Pad američkih zaliha podigao cijene nafte iznad 30 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 30 USD, podstaknute padom američkih zaliha i prognozom Međunarodne agencije za energiju (IEA) o padu svjetskih zaliha u drugoj polovini godine.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 1,17 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 30,36 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 1,1 USD višoj cijeni, od 26,39 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je protekle dvije sedmice ohrabrilo ublažavanje mjera kojima vlade nastoje suzbiti pandemiju koronavirusa. Tako su se fabrike i trgovine počele otvarati, a uočena je i veća mobilnost ljudi u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

To se ispoljilo i u najnovijem izvještaju Vlade u Vašingtonu koji je pokazao pad zaliha u prošloj sedmici nakon 14 nedjelja uzastopnog rasta.

Zalihe su se smanjile za skromnih 745 hiljada barela.

Optimizam utišava pojava novih slučajeva Covida-19 u Južnoj Koreji i Kini, koji podstiču strah od mogućeg drugog talasa infekcija i suzbijanja prvih naznaka oporavka ekonomije i potražnje za gorivima.

Predsjednik američke centralne banke, Federelne rezerve (FED) Jerome Powell upozorio je da bi se slabi ekonomski rast mogao odužiti na duži vremenski period.

Trgovci smatraju da oporavak neće biti dovoljan da neutralizuje rekordni pad potražnje u ovoj godini.

IEA je ponovo prognozirala rekordan pad potražnje u ovoj godini, iako je blago snizila njegovu prethodnu procjenu pada zbog ublažavanja mjera karantina.

Pažnju je privukla procjena IEA da će se globalne zalihe sirove nafte u drugoj polovini godine smanjiti za oko 5,5 miliona barela dnevno.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) procijenila je u srijedu da će se globalna potražnja za naftom u ovoj godini smanjiti za 9,07 miliona barela dnevno, više nego što su do sada predviđali, procjenjujući pad na 6,85 miliona barela dnevno.

Najveći pad očekuju u drugom tromjesečju.

Odvojeno je OPEC u četvrtak na svojim internet stranicama objavila da je u srijedu cijena barela referentne korpe nafte njenih članica iznosila 23,25 USD, što znači da je porasla 1,42 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije