fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOve godine planirana investicija od skoro 40 miliona EUR

Ove godine planirana investicija od skoro 40 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za realizaciju rizorta Ritz Carlton Montenegro, koji će u Herceg Novom graditi renomirane kompanije Northstar i Marriott, ove godine je planirana investicija od 39,62 miliona EUR.

U izvještaju o realizovanim investicijama shodno odluci o davanju u dugoročni zakup zemljišta na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica za 11 mjeseci prošle godine, navodi se da je za realizaciju projekta u prošloj godini utrošeno 7,69 miliona EUR.

Northstar, projektna kompanija, informisala je Sekretarijat za razvojne projekte krajem novembra prošle godine da će po okončanju izrade šematskog dizajna početi izradu glavnog projekta.

“Takođe, naveli su da je izrađena projektna dokumentacija za potrebe budućeg gradilišta. U međuvremenu su održali niz sastanaka u vezi sa infrastrukturnim pitanjima”, navodi se u izvještaju koji je u skupštinskoj proceduri.

Projekat Montrose je, nakon ozvaničenja saradnje sa renomiranim brendom Marriott krajem jula prošle godine, dobio zvaničan naziv Ritz Carlton Montenegro. Time se investitor obavezao na garanciju od 30 miliona EUR da će projekat biti završen u dogovorenim rokovima, kao i krovnom garancijom od 120 miliona EUR.

Lokacija na rtu Dobreč zakupljena je još 2009. godine, prva ulaganja su uslijedila tri godine kasnije, a prema ugovoru u prvu fazu treba da bude uloženo najmanje 80 miliona, dok investicioni plan iznosi 210 miliona EUR.

Premijer Duško Marković sastao se sredinom septembra prošle godine sa predstavnicima Northstara, koji su saopštili da pripreme za gradnju rizorta teku zadovoljavajućom dinamikom, da će hotelski operator biti renomirana svjetska hotelska kompanija Marriott, te da su obezbijedili da u Crnu Goru dođe jedan od njihovih 30 luksuznih brendova, Ritz Carlton.

Rizort Ritz Carlton Montenegro će biti hotel od 300 jedinica, mješovitog modela poslovanja, sa 120 hotelskih jedinica i 180 apartmana.

Očekuje se da prva faza projekta, u kojoj će biti izgrađen hotel, 113 apartmana i 13 vila, te četiri restorana, bude završena na ljeto 2023. godine.

Na sastanku se razgovaralo i o uspostavljanju Marriott akademije koja bi omogućila sticanje novih znanja i vještina za rad u turizmu.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...