fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtvaranje NTP-a do kraja godine

Otvaranje NTP-a do kraja godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Naučno-tehnološki park (NTP), koji će doprinijeti bržem ekonomskom razvoju Crne Gore, biće otvoren do kraja godine, najavio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je, zajedno sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem, obišao gradnju NTP-a.

„Ovo je kutak koji će da okupi mlade, perspektivne, pametne, prevashodno studente, ali i one koji su završili fakultet, kako bi mogli da realizuju svoje ideje na osnovu start up-ova i drugih oblika prelaznih rješenja u transfer tehnologiji od Univerziteta ka privredi”, kazao je Krivokapić.

On je dodao da je Crnoj Gori, a pogotovo Podgorici, nedostajao takav objekat, koji se dugo priprema.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, naveo da su svi ubijeđeni da će, uz obećanje izvođača, sve biti urađeno na najkvalitetniji način, sa najsavremenijom opremom.

„Na taj način bi nove tehnologije i uslovi u kojima bitišu sve potencijalne mogućnosti našeg kapaciteta koji je najbolji u dijelu ljudskog, došao do izražaja i svojom kreativnošću i pameću stvorio proizvode koji mogu biti konkurentni ne samo u Crnoj Gori, nego i u čitavom svijetu“, kazao je Krivokapić.

Milatović je naveo da su kapitalnim budžetom za ovu godinu predviđena sredstva za završetak NTP-a i potpisivanje ugovora, odnosno aneksa ugovora između Uprave za javne radove i izvođača.

„Sada imamo sve preduslove da dođe do završetka ovih radova. Inovacije su u fokusu Ministarstva ekonomskog razvoja i Vlade. Izdvajanje za inovacije u ovoj godini će biti na nivou od skoro osam miliona EUR, što je istorijsko izdvajanje u Crnoj Gori“, poručio je Milatović.

On je saopštio i da će ove godine u fokusu biti i rad Fonda za inovacije.

„Već u toku februara, Fond za inovacije (FZI) će krenuti i sa podrškom u vidu inovacionih vaučera. Upravo i NTP koji će biti otvoren do kraja ove godine će biti kuća FZI i za sve ostale institucije u Crnoj Gori koje se bave inovacionim radom i naravno, za naš inovacioni ekosistem“, zaključio je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije