fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOstvarili dobit i nastavili trend stabilnog poslovanja

Ostvarili dobit i nastavili trend stabilnog poslovanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – NLB banka Podgorica nastavila je trend stabilnog poslovanja u prvih devet mjeseci i ostvarila neto dobit od 3,1 milion EUR, uz rezultat prije rezervacija i poreza od 8,1 milion EUR.

Iz NLB-a su kazali da banka bilježi rast u obimu kreditiranja u odnosu na isti period prošle godine, što za rezultat ima porast kreditnog portfelja.

„Rast bruto kredita u prvih devet mjeseci je zabilježen u svim segmentima, odnosno stanovništvo bilježi rast od 6,9 odsto i preduzeća 13,5 odsto, a država 20,5 odsto“, navodi se u saopštenju.

Banka je uspjela da održi dobru likvidnosnu poziciju u odnosu na kraj prethodne godine, pa su pokazatelji likvidnosti iznad minimalno propisanih vrijednosti. Koeficijent adekvatnosti kapitala je značajno iznad zakonskog minimuma, te na kraju septembra iznosi 16,05 odsto.

Glavni izvršni direktor NLB banke, Martin Leberle, kazao je da su u tako izazovnom okruženju koje je novo za sve, ponosni što dokazuju da su sposobni, ne samo da održavaju sve svoje poslovne aktivnosti, već i da povećavaju nivo usluga i razumijevanja finansijskih potreba njihovih klijenata.

„Na raspolaganju smo 24/7 putem digitalnih kanala, kreiramo nove, povoljnije i lakše dostupne proizvode za prevazilaženje problema u otplati kredita, nastalih kao posljedica korona krize. Inicijativama poput Okvira pomoći za dodjelu besplatnog reklamnog prostora za mikro i mala preduzeća koja su posebno pogođena pandemijom, te pružanjem mogućnosti našim klijentima da otvore svoju internet prodavnicu u roku od nekoliko minuta, pokazujemo brigu prema zajednici i stvaramo dodatnu vrijednost čak i u kriznoj situaciji”, rekao je Leberle.

On je zahvalio klijentima na povjerenju i podršci, a zaposlenima na motivaciji i posvećenosti.

NLB grupa je, takođe, uprkos složenoj ekonomskoj situaciji u godini koju je obilježila pandemija Covid-19, u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit od 104,6 miliona EUR.

„U odnosu na uporedni period prošle godine, dobit grupe je 57,6 miliona EUR manja kao posljedica dodatnih umanjenja vrijednosti i rezervacija u iznosu od 50,2 miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

NLB grupa, kako su poručili, ostvaruje snažnu kapitalnu poziciju koja će biti važna za preuzimanje Komercijalne banke Beograd planirano za posljednji ovogodišnji kvartal, u zavisnosti od dobijenih saglasnosti regulatora i uspješnog suočavanja sa posljedicama pandemije Covid-19.

Dodatno, pozicija likvidnosti grupe na kraju trećeg kvartala ostaje izuzetno jaka.

Predsjednik Uprave NLB-a, Blaž Brodnjak, kazao je da kao što je bilo jasno već u proljeće, mjeseci koji su uslijedili pokazali su da se znanje, iskustvo, profesionalnost, odgovornost i veličina finansijske grupacije kakva je NLB grupa, mogu pokazati posebno učinkovitim u vrijeme krize i ekonomske hibernacije.

„Nastavili smo uspješno da reagujemo na pandemiju Covid-19, zadržavajući kao prioritet brigu o zdravlju naših zaposlenih i klijenata, kojima smo ponudili još širi spektar dostupnih digitalnih rješenja 24/7, istovremeno pružajući gotovinske usluge u filijalama“, naveo je Brodnjak.

Prema njegovim riječima, tokom krize s koronavirusom kontinuirano su podržavali kupce nudeći moratorijume, koji je iznosio 1,7 milijardi EUR, i značajne linije likvidnosti, podržavajući domaća preduzeća i domaćinstva.

„Izgledi za budućnost ostaju neizvjesni, budući da je drugi talas epidemije donio niz novih mjera, ograničavajući time javni život, potrošnju i mnoge poslovne aktivnosti. Međutim, nastavićemo da pružamo podršku klijentima, nudeći im relevantna rješenja u svakoj situaciji kako bi im pomogli da budu spremni – za sve što dolazi”, rekao je Brodnjak.

On je na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora dobio novi petogodišnji mandat na čelu NLB grupe.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...