fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOstvaren napredak u poglavlju slobode kretanja kapitala

Ostvaren napredak u poglavlju slobode kretanja kapitala

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U četvrtom pregovaračkom poglavlju, koje se odnosi na slobodu kretanja kapitala, ostvaren je jasan napredak u regulatornom i konceptualnom smislu, čime građani dobijaju bolje uslove za korišćenje usluga platnog prometa u Crnoj Gori, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Šefica Radne grupe za to poglavlje, Marijana Mitrović Mijatović, navela je da je napredak u tom poglavlju konstatovan i u izvještaju Evropske komicije (EK) o Crnoj Gori za ovu godinu.

„Time građani dobijaju bolje uslove za korišćenje usluga platnog prometa u Crnoj Gori kroz visok stepen usklađenosti sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU)“, kazala je Mitrović Mijatović na konstitutivnoj sjednici Radne grupe za to poglavlje.

Ona je ocijenila da će usaglašavanje sa evropskim zakonodavstvom u ovoj oblasti dodatno povećati transparentnost i konkurentnost na tržištu, bolju informisanost i zaštitu potrošača, stvoriti uslove za inovacije na tržištu elektronskih plaćanja, obezbijediti sigurnija plaćanja, kao i uvesti nove pružaoce platnih usluga.

„To će sve u krajnjem rezultirati smanjenjem troškova plaćanja i dovesti do krajnjih benifita za građane, a to su niže naknade i provizije za platne usluge“, objasnila je Mitrović Mijatović.

Dodatno, kako je saopštila, članstvom u EU građani će dobiti jednake uslove i tarife za korišćenje platnih usluga kao u državama članicama, čime će korišćenje eura dobiti svoju punu upotrebnu vrijednost.

„Crna Gora će, pristupanjem jedinstvenom tržištu u oblasti slobode kretanja kapitala, dodatno unaprijediti status atraktivne destinacije za strane investitore, kroz uklanjanje postojećih administrativnih i regulatornih barijera, što će povećati konkurentnost, stvoriti dodatni priliv zdravog kapitala na naše tržište i otvoriti „vrata“ za pokretanje novih investicija u raznim sektorima, a samim tim i pozitivno uticati na otvaranje novih radnih mjesta“, kazala je Mitrović Mijatović.

Članovi Radne grupe su razmotrili tekuće i planirane aktivnosti u okviru Mape puta za ispunjenje završnih mjerila u ovom poglavlju i dogovorili dinamiku izvršenja obaveza u narednom periodu.

Radna grupa za četvrto pregovaračko poglavlje je formirana 4. oktobra i broji 20 članova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije