fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOsnivanje prvog fonda rizičnog kapitala značajno za Crnu Goru

Osnivanje prvog fonda rizičnog kapitala značajno za Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Osnivanje prvog fonda rizičnog kapitala u Crnoj Gori značajno će unaprijediti poziciju države u investicionom, naučno-istraživačkom i inovacionom sektoru, njenim stavljanjem na regionalnu, evropsku i svjetsku mapu, ocijenjeno je na centralnoj konferenciji Balkan Tech Summita (BTS).

Iz Digital Den-a je saopšteno da je centralna konferencija Balkan Tech Summita održana na muzejskom platou u starom gradu u Ulcinju.

Prvi dio BTS događaja počeo je u ponedjeljak dolaskom preko 30 američkih investitora, lidera u oblastima inovacija i preduzetništva, te pionira tehnološkog i investicionog sektora iz nekih od najznačajnijih američkih ekosistema.

Ovaj četvorodnevni događaj održan u Podgorici, na Cetinju, u Kotoru i Ulcinju, osmišljen je kao turneja tokom koje su gosti iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) upoznali inovacioni i investicioni potencijal Crne Gore i Balkana.

“Konferencija je održana radi formalizovanja saradnje o osnivanju prvog potpuno privatnog fonda rizičnog kapitala koji će ulagati u inovacije na Balkanu – Balkan Tech Fund (BTF) i omogućila je umrežavanje i razmjenu iskustava i znanja sa značajnim brojem investitora i stručnjaka iz SAD-a i Balkana”, dodaje se u saopštenju.

Osim njih, na istom mjestu BTF je okupio i predstavnike crnogorske Vlade, regionalne i lokalne biznis, IT i start up zajednice, kako bi promovisali potencijal balkanskih start up-ova, lokalnih kompanija i preduzetnika, donosioca odluka, zvaničnika i drugih uspješnih priča iz Crne Gore i regiona.

Na centralnom dijelu konferencije, održan je panel na kojem se raspravljalo kako rizični (venture) kapital može da podrži razvojne mogućnosti i ekonomiju Crne Gore i regiona, a koji je okupio ugledne govornike iz različitih dijelova svijeta.

Fly by Pitch sesija je održana u rasponu od dva dana, a predstavilo se osam start up-ova iz Digital Den huba, kao što su Flourish, Final Find, Solutaria, Happy Place, 3Hills i Solar Data Collector.

Na drugom panelu se razgovaralo o izazovima privlačenja investicija venture kapitala na Zapadnom Balkanu, dok su na trećem govornici istražili ulogu donosioca odluka u stvaranju okruženja pogodnog za privlačenje investitora.

BTS je organizovan u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Hyatt Regency Kotor Bay Resortom, hotelom Ramada i Skupštinom Opštine Ulcinj.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije