fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOrganizovali kurs za ocjenjivanje maslinovog ulja

Organizovali kurs za ocjenjivanje maslinovog ulja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovalo je kurs za organoleptičku ocjenu maslinovog ulja, kako bi Crna Gora dobila stručnjake obučene za tu vrstu analize, koja je, uz hemijsku, nezaobilazna za kategorizaciju ulja.

Iz Ministarstva su kazali da je kurs organizovan uz podršku Međunarodnog savjeta za maslinu (IOC), čiji je Crna Gora član.

“Višednevni kurs počeo je danas u Baru, u prostorijama Zavoda za suptropske kulture, a pohađa ga 40 polaznika koji su na neki način vezani za sektor maslinarstva, uglavnom proizvođača maslinovog ulja”, navodi se u saopštenju.

Za organoleptičku ocjenu maslinovog ulja polaznike obučava renomirani ekspert IOC iz Sevilje, Wenceslao Moreda.

“Cilj je da Crna Gora dobije stručnjake koji su obučeni za ovu vrstu analize maslinovog ulja, koja je, uz hemijsku analizu, nezaobilazna za kategorizaciju ulja – ekstradjevičansko, djevičansko i druge katergorije”, objasnili su iz Ministarstva.

Ministarstvo je prošle godine, u cilju unaprjeđenja sektora maslinarstva i sprovođenja evropskih standarda u toj oblasti, ovlastilo laboratoriju Zavoda za suptropske kulture za organoleptičku ocjenu maslinovog ulja.

“Istovremeno organizovala se i obuka stručnjaka. Polaznici koji uspješno polože kurs dobiće sertifikat i biće dio panel tima koji će biti akreditovan i radiće organoleptičko ocjenjivanje masinovog ulja u toj laboratoriji”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je akreditacija laboratorije i uspostavljanje panel tima od izuzetnog značaja za sprovođenje standarda u maslinarstvu.

“Za crnogorske proizvođače koji će imati pravilno kategorizovano i ocjenjeno maslinovo ulje značiće mogućnost postizanja veće konkuretnosti na crnogorskom tržištu, ali i šansu za izvoz”, rekli su iz Ministarstva.

Mogućnost organoleptičke analize u Crnoj Gori će, kako su ocijenili, doprinijeti i kontroli kvaliteta ulja koje se uvozi u Crnu Goru, odnosno zaštiti potrošača.

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...