fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOpštine da budu nosioci lokalnih partnerstava

Opštine da budu nosioci lokalnih partnerstava

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Opštine bi trebalo da budu nosioci lokalnih partnerstava za zapošljavanje kako bi doprinijele stvaranju boljih uslova za podizanje nivoa zapošljivosti, kao i poboljšanje kvaliteta obrazovanja i cjeloživotnog učenja, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić.

On je, na predstavljanju projekta pod nazivom Dalji razvoj inicijativa za zapošljavanje na lokalnom nivou u Crnoj Gori, kazao da se od lokalnih samouprava očekuje da kroz lokalna partnerstava za zapošljavanje doprinesu socijalnom uključivanju osoba u nepovoljnom položaju i smanjenje rizika od siromaštva.

Purišić je, na sastanku u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, rekao da je uloga lokalnih samouprava ključna za uspješnu realizaciju projekta, ali i postizanje rezultata koji će biti osnova za povećanje zapošljavanja u opštinama.

“Tu mislim na unapređenje lokalnog tržišta rada, dalje jačanje jedinica lokalne samouprave i povećanje kapaciteta za povlačenje sredstava iz fondova EU koji su nam na raspolaganju“, naveo je Purišić.

On je dodao da će se projekat sprovoditi do februara 2021. godine, te da je plan da se do tada uspostave lokalna partnerstva za zapošljavanje i razvoj ljudskih resursa u što više opština u Crnoj Gori, a idealno, u svim.

Projektom je, prema riječima Purišića, planirano da lokalni partnerski timovi izrade metodologije i analize lokalnih tržišta rada, strategije zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa i godišnjih lokalnih akcionih planova.

„Povezivanjem aktera na lokalnom tržištu rada, odnosno umrežavanjem jedinica lokalne samouprave sa biroima rada, poslodavcima, nevladinim organizacijama i školama stvoriće se timovi koji će u cilju unapređenja socio-ekonomskog ambijenta moći i da povlače značajna sredstva iz fondova EU“, objasnio je Purišić.

On je naveo da će se za članove lokalnih partnerstava organizovati specijalizovane obuke koje će doprinijeti efikasnijoj realizaciji predviđenih aktivnosti.

Vrijednost projekta iznosi 372,98 hiljada EUR, a realizuje se u okviru Programa Crne Gore i EU za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu koji se finansira iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Vukica Jelić, smatra da je važno da opštine iskoriste priliku i da lokalni timovi prepoznaju problem zapošljavanja iz svoje sredine, naprave dobre analize stanja i nauče da kreiraju mjere i programe kojima će uticati na smanjenje nezaposlenosti.

“Lokalna sredina najbolje prepoznaje problem na lokalnom nivou, a to znači da će odatle poteći i najbolje inicijative, a sve u svrhu podrške građanima”, dodala je Jelić.

Generalna direktorica Direktorata za EI, fondove EU i međunarodnu saradnju, Ljiljana Simović, kazala je da je u okviru IPA programa Crne Gore i EU za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu za narednu godinu opredjeljeno oko 2,7 miliona EUR za podršku zapošljavanju na sjeveru.

Generalna direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje, Edina Dešić, saopštila je da projekat predstavlja uvod u zapošljavanje na lokalnom nivou, te da je Ministarstvo ozbiljan partner koji želi da sarađuje sa svim lokalnim samoupravama kako bi građani osjetili korist takvih inicijativa.

Najčitanije

dusko knezevic, atlas grupa, pritvor

Kneževiću potvrđen pritvor

Podgorica, (MINA) - Vanraspravno vijeće Višeg suda predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću potvrdilo je...