fbpx

Oprezna trgovina

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu se u četvrtak trgovalo oprezno, jer ulagači nijesu skloni riziku zbog blokade dijela američkih državnih službi i neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, dok podršku tržištu pružaju solidni rezultati kompanija.

Dow Jones oslabio jeneznatno na 24.553 boda, dok je S&P 500 porastao 0,14 odsto na 2.642 poena, a Nasdaq indeks 0,68 odsto na 7.073 boda.

Podršku tržištu pružaju solidni poslovni rezultati, prenosi SEEbiz.

Do sada je oko 20 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto prošlogodišnje tromjesečje, pri čemu ih je 75,3 odsto nadmašilo očekivanja analitičara.

U anketi Reutersa analitičari sada procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti u prosjeku veće 14,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, kao što su procjenjivali i na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata.

To znači da je rast zarada usporen, s obzirom da su u prethodnim kvartalnima rasle po stopi većoj od 20 posto.

I dok poslovni rezultati podržavaju tržište, ulagači su oprezni zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

I dok predsjednik SAD-a Donald Trump već danima poručuje da pregovori idu dobro, ministar trgovine Wilbur Ross kazao je da su dvije zemlje “miljama i miljama” udaljene od dogovora.

„Dobri poslovni rezultati kompanija podržavaju tržište, ali rastu politički rizici. Nada u dogovor između SAD-a i Kine i dalje postoji, ali izjava ministra da je dogovor udaljen još miljama zasigurno ne utiče pozitivno”, rekao je potpredsjednik u firmi Bruderman Asset Management, Oliver Pursche.

Ulagači su suzdržani i zbog usporavanja rasta globalne ekonomije, ali i zbog toga što Bijela kuća i Kongres ne uspijevaju da postignu kompromis po pitanju finansiranja savezne vlade, pa se nastavlja rekordno duga blokada dijela državnih službi, što bi moglo naštetiti rastu američke ekonomije u prvom kvartalu.

„Očekujem da će se tržište ovih dana kretati u uskom rasponu, dok se ne pojave neke vijesti na tosnovu kojih bi se moglo trgovati. Trenutno nema razloga za prodaju, ali ni razloga za kupnju dionica”, saopštio je Pursche.

Nasdaq indeks jedini je značajnije porastao jer su dobri poslovni rezultati nekoliko proizvođača čipova podstakli snažan rast cijena dionica u tom sektoru.

Na oprez ulagača ukazuje obim trgovanja ispod prosjeka.

Na američkim berzama vlasnika je zamijenilo 6,9 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,8 milijardi.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,53 odsto na 11.130 bodova, a pariski CAC 0,65 odsto na 4.871 poen. Londonski FTSE oslabio je 0,35 odsto na 6.818 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije