fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOprez uoči izvještaja o inflaciji

Oprez uoči izvještaja o inflaciji

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno jer nakon snažnog rasta berzanskih indeksa u petak ulagači nijesu voljni dodatno rizikovati uoči američkog izvještaja o inflaciji.

Dow Jones oslabio je 0,17 odsto, na 33.618 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,05 odsto, na 4.138 bodova, a Nasdaq indeks 0,18 odsto, na 12.256 bodova, prenosi Hina.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo podacima o američkom tržištu rada i oporavku cijena dionica regionalnih banaka, u petak su berzanski indeksi snažno porasli.

Međutim, na početku ove sedmice nije bilo vijesti koje bi podržale dalji rast tržišta.

„Nakon snažnog skoka cijena dionica ulagačima su uvijek potrebne nove dobre vijesti da bi se rast nastavio”, kazao je portfelj menadžer u firmi Anson Funds, Moez Kassam.

Nakon snažnog skoka u petak, sektor regionalnih banaka nije uspio porasti drugi dan zaredom. Ulagači su oprezni nakon što su u martu dvije regionalne banke propale, a neke su posljednjih sedmica morale biti spašavane.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su potrošačke cijene u aprilu porasle 0,4 odsto na mjesečnom nivou, brže u odnosu na 0,1 odsto u martu.

Do kraja sedmice biće objavljeni i podaci o proizvođačkim cijenama, koji će takođe pokazati jačaju li ili popuštaju inflacioni pritisci.

Prošle sedmice je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) ponovo, već 10. sjednicu zaredom, povećala ključne kamate, za daljih 0,25 postotnih bodova, u raspon od pet do 5,25 odsto.

Moguće je da će to biti posljednje podizanje kamata u ovom ciklusu, no predsjednik Feda Jerome Powell poručio je da je moguće i daljnje povećanje kamata, ako to bude potrebno, da se inflacija neće spustiti tako brzo i da središnja banka neće tako skoro početi smanjivati kamate.

„Glavni je scenarij da će inflacija ostati povišena dulje razdoblje i da gospodarstvo ulazi u recesiju. Ostaje za vidjeti hoće li recesija biti plića ili dublja, međutim dok nešto ne opovrgne taj scenario, tržište će se kretati u ograničenom rasponu”, kazao je direktor u firmi Wedbush Securities, Michael James.

I na evropskim berzama trgovalo oprezno. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 0,05 odsto, na 15.954 boda, dok je pariski CAC ojačao 0,11 odsto, na 7.440 bodova. U Britaniji se zbog praznika nije radilo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije