fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOprez na svjetskim berzama zbog straha od inflacije

Oprez na svjetskim berzama zbog straha od inflacije

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama se ove sedmice trgovalo oprezno, jer se ulagači plaše da bi jačanje inflacionih pritisaka moglo navesti centralne banke na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je Dow Jones skliznuo 0,5 odsto na 34.207 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,4 odsto na 4.155 poena. Nasdaq indeks ojačao je 0,3 odsto na 13.470 bodova.

Na najvećoj svjetskoj berzi nastavilo se nestabilno trgovanje, koje traje već oko deset dana, od kada je objavljeno da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dostigla najviši nivo u skoro 12 godina, prenosi Hina.

To je posljedica ogromnih fiskalnih podsticaja koji podržavaju potrošnju, rasta cijena sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima i povećavanja plata, čime kompanije nastoje da privuku radnike.

Ulagači se plaše da bi jačanje inflacionih pritisaka moglo natjerati američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed), na zaoštravanje monetarne politiku prije nego što se očekivalo.

Nedavno objavljeni zapisnik s posljednje sjednice Fed-a pokazao je da nekoliko čelnika smatra da bi, u slučaju daljeg rapidnog rasta ekonomije, za neko vrijeme trebalo otvoriti raspravu o smanjenju programa otkupa državnih obveznica, koji je pokrenut kako bi se poboljšala likvidnost finansijskog sistema i održale niske kamatne stope.

To je zabrinulo ulagače jer to znači da bi uskoro Fed mogao početi da smanjuju podsticaje koji već godinu podržavaju oporavak privrede od koronakrize i rast Wall Streeta.

„Trenutno je samo jedan pokretač tržišta, a to je Fed i potencijalno vrijeme kada će početi da smanjuje podsticaje”, rekao je direktor u firmi Infrastructure Capital Management, Jay Hatfield.

S druge strane, dobri makroekonomski podaci, koji ukazuju na dalji oporavak najvećih svjetskih ekonomija od koronakrize, podržavaju tržišta.

Zahvaljujući vakcinisanju protiv Covida-19 i postupnom ukidanju restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje pandemije, ekonomije se postupno otvaraju, a aktivnosti normalizuju, što bi narednih mjeseci moglo dovesti do ubrzanja oporavka.

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,4 odsto na 7.018 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,15 odsto na 15.437 poena, a pariski CAC 0,1 odsto na 6.386 bodova.

Na Tokijskoj berzi, Nikkei indeks je ojačao 0,8 odsto na 28.317 bodova.

Najčitanije