fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOperatori ostvarili rast prihoda u prošloj godini

Operatori ostvarili rast prihoda u prošloj godini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Operatori elektronskih komunikacija prošle godine su po osnovu pružanja usluga i davanja na korišćenje mreža, infrastrukture i povezane opreme, ostvarili prihod od 235,84 miliona EUR, 4,62 odsto veći nego 2021. godine.

Iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) saopšteno je da je prihod ostvaren prošle godine bio je veći i od onog iz 2019. godine, koja je prethodila globalnoj pandemiji koronavirusa.

„Operatori elektronskih komunikacija su u periodu pandemije u vrlo kratkom roku prilagodili i preusmjerili poslovanje na online kanale gdje god je to bilo moguće, zadržavajući terenske usluge održavanja mreže uz poštovanje preporučenih mjera bezbjednosti kako kupaca, tako i zaposlenih u preduzećima, ali u istom periodu su ostvarili i niže prihode s obzirom da je turistička aktivnost bila niska“, navodi se u saopštenju.

Iz EKIP-a su kazali da se na osnovu prihoda iz prošle godine može zaključiti da se tržište elektronskih komunikacija po prihodima vratilo na nivo prije krize izazavane pandemijom, a očekuje da se u ovoj godini nastavi rast prihoda.

„Posmatrajući prihode tržišta elektronskih komunikacija po uslugama, može se konstatovati kako prihodi od telefonskih usluga u mobilnoj mreži dominiraju, te ih slijede prihodi od interneta. Istovremeno, vidljiv je pad prihoda u segmentu telefonskih usluga u fiksnoj mreži“, saopšteno je iz EKIP-a.

Prihod ostvaren u segmentu fiksne telefonije u prošloj godini bilježi pad od 9,47 odsto u odnosu na onaj ostvaren u 2021. godini.

„Najveći udio u ukupnim prihodima na tržištu elektronskih komunikacija u Crnoj Gori ostvaren je, kao i prethodnih godina, od pružanja usluga mobilne telefonije i to u visini od preko 139 miliona EUR, što čini 59,03 odsto ukupnih prihoda i u odnosu na prethodnu godinu bilježi rast od 9,57 odsto“, rekli su iz EKIP-a.

Oni su dodali da je sektor elektronskih komunikacija jedna od najsnažnijih grana crnogorske privrede i predstavlja jedan od stubova razvoja i napretka. Elektronske komunikacije su, prema njihovim riječima, integralni dio svih sektora privrede i jedan od osnovnih faktora ne samo ekonomskog, već i društvenog razvoja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

pokret evropa sad, budva, izbori, koalicija, slobodni građani, nova budva, predrag zenović

Koalicija oko PES-a predala listu za izbore u Budvi

Podgorica, (MINA) – Koalicija okupljena oko Pokreta Evropa sad (PES) predala je budvanskoj Opštinskoj...