fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOPEC+ zadržao cijene nafte blizu 84 USD

OPEC+ zadržao cijene nafte blizu 84 USD

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu 84 USD nakon što su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici odlučili smanjivati snabdjevanje do sredine godine.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila gotovo nepromjenjena u odnosu na kraj prošle sedmice i iznosila je 83,74 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 80,03 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci su se na početku sedmice fokusirali na nedjeljni sastanak OPEC+. Grupa trenutno smanjuje snabdjevanje 2,2 miliona barela dnevno, a u nedjelju odlučili su zbog posustale ekonomije na tržište izbacivati manje barela do kraja juna.

Aktuelni dogovor OPEC+ ističe krajem marta.

Jorge Leon iz konsultantske firme Rystad Energy kazao je da će grupa najnovijom odlukom smanjiti proizvodnju u drugom tromjesečju na 34,6 miliona barela dnevno, a prognoziralo se da bi u maju mogla premašiti 36 miliona dnevno ako je odluče postupno normalizovati.

“Novi potez OPEC+ jasno pokazuje snažno jedinstvo unutar grupe, koje je bilo pod znakom pitanja nakon ministarskog sastanka u novembu i istupanja Angole”, objasnio je Leon.

Odluka pokazuje, kako je dodao, da je grupa odlučila u drugom tromjesečju braniti cjenovni prag iznad 80 USD

Produženje dogovora o ograničenju snabdjevanja bilo je očekivano, ali analitičari upozoravaju na razliku u cijeni lakše nafte zavisno od roka isporuke. Barel s rokom isporuke za 30 dana skuplji je 4,56 USD od onog koji treba biti isporučen kupcu za nekoliko mjeseci, s obzrom na najavljeno tješnje snabdjevanje.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 64 centa, na 82,65 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije