fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOluja na Atlantiku zadržala cijene nafte iznad 71 USD

Oluja na Atlantiku zadržala cijene nafte iznad 71 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na svjetskim tržištima iznad 71 USD, budući da je približavanje oluje Meksičkom zalivu raspirilo strah od poremećaja u proizvodnji.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 71,22 USD. Značajnijih promjena nije ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 67,86 USD, prenosi SEEbiz.

Na kraju prošle sdmice trgovce je zabrinuo mlaki tempo zapošljavanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Američki poslodavci u avgustu su neto otvorili osjetno manje novih radnih mjesta od prosjeka unatrag godinu, a stopa nezaposlenosti zadržala se na najvišem nivou od 2021. godine.

Anemični tempo zapošljavanja signalizira posustajanje ekonomske aktivnosti i slabiju potražnju za energentima i nadovezao se na znakove slabosti u Kini. Glavni je razlog slabljenja kineske potražnje usporavanje ekonomske aktivnosti i prelaz na goriva s manjim dijelom ugljenika, rekli su sudionici skupa o energetskoj industriji APPEC.

U ponedjeljak su se cijene stabilizovale zbog prognoze američke specijalizirane službe da će oluja na Atlantiku dostići snagu uragana prije nego što stigne do američkog dijela Meksičkog zaliva gdje je smješteno 60 odsto američkih kapaciteta za preradu nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici odložili su planirano povećanje snabdijevanja za kraj godine budući da su cijene nafte nakon učestalih znaka slabljenja aktivnosti u vodećim ekonomijama pale na najniži nivo u devet mjeseci.

Tržišta je na početku sedmice poduprlo rasplamsavanje političkih trzavica u Libiji.

Libijska državna naftna kompanija NOC objavila je krajem prošle sedmice da zbog “više sile” ne može otpremiti nekoliko pošljki nafte iz luke Es Sider, nakon što je smanjila proizvodnju zbog političkog spora oko centralne banke i prihoda od prodaje nafte, rekla su za Reuters četiri izvora u trgovačkim krugovima.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u petak pojeftinio 49 centi, na 73,19 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pobjeda zagrebačkog Dinama u Salcburgu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri zagrebačkog Dinama pobijedili su u gostima ekipu Salcburga 2:0, u...