fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOhrabrujući podaci iz Kine podigli cijene nafte na 40 USD

Ohrabrujući podaci iz Kine podigli cijene nafte na 40 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima na 40 USD, podržane ohrabrujućim podacima iz Kine koji su nakratko potisnuli u drugi plan zabrinutost za oporavak potražnje s obzirom na novi pandemijski talas.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 27 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,07 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 57 centi višoj cijeni, od 37,33 USD, prenosi Hina.

Tržišta je poljuljalo saudijsko sniženje službene cijene za azijske kupce u oktobru, kao i rast broja oboljelih od Covida-19 u više djelova svijeta, koji potvrđuje da se globalnoj zdravstvenoj krizi još ne nazire kraj.

Rast broja zaraženih zabilježen je u Indiji, Velikoj Britaniji, Španiji i nekoliko djelova Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a trgovci strahuju da bi razbuktavanje zaraze moglo usporiti oporavak svjetske ekonomije i smanjiti potražnju za gorivom, uključujući dizel i kerozin.

“Kratkoročni temeljni faktori na naftnim tržištima djeluju slabo. Oporavak potražnje je krhak, zalihe i rezervni kapaciti na visokom su nivou, a rafinerijske marže su niske”, navela je u bilješci klijentima investiciona banka Morgan Stanley.

Protivteža sumornim izgledima za ekonomski rast i potražnju za naftom kontinuirano je smanjenje snabdijevanja iz vodećih proizvođača, predvođenih Organizacijom zemalja izvoznica nafre (OPEC) i Rusijom.

Snažniju podršku cijenama nafte pružili su i podaci iz Kine, koji su pokazali da su proizvođačke cijene u avgustu pale najblaže od marta, najavljujući kontinuirani oporavak kompanija od teških posljedica mjera, uvedenih kako bi se suzbila pandemija koronavirusa.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 40,29 USD, što znači da je bila 1,35 USD niža nego prethodnog trgovinskog dana.

Najčitanije