fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdžić: Zaduženje nastavak primitivne politike

Odžić: Zaduženje nastavak primitivne politike

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novo zaduženje 44. Vlade od skoro 700 miliona EUR, po malo je reći lošim uslovima, samo je nastavak primitivne politike koja se vodi u Crnoj Gori posljednjih godina, ocijenjeno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Zamjenik predsjednika SDP-a, Petar Odžić, kazao je da sa prethodnim zaduženjem, koje je mahom bilo kod komercijalnih banaka, ova Vlada nas je zadužila preko 800 miliona EUR.

“Jako je diskutabilan način i brzina realizacije ovog zaduženja, kao da se radi o nekoj jako maloj kamatnoj stopi, a ne o stopi od gotovo šest odsto, ako uračunamo i troškove hedžinga”, naveo je Odžić u saopštenju.

On je pitao zašto kao naše komšije Hrvati nijesmo ušli u emisiju takozvanih „narodnih obveznica“ koje bi bile ponuđenje našoj privredi i stanovništvu.

“Kamatna stopa bi bila puno manja, a činjenica je da zadnjih godina depoziti u našim bankama iznose između 4,5 i 5,5 milijardi EUR. Ako uzmemo činjenicu da su kamate na oročena sredstva mizerne i kreću se daleko ispod jedan odsto, jasno je da bi kamata od 3,5 do četiri odsto bile izuzetno primamljive za naše tržište”, smatra Odžić.

On je rekao da bi, pored puno jeftinijeg zaduženja, imali i nekoliko drugih pozitivnih efekata. Prije svega promijenili bi poslovnu politiku banaka koje bi morale podići kamatebna oročena sredstva i tako pomogli Centralnoj banci (CBCG) u regulaciji bankarskog tržišta.

“I ono važnije, zadržali bi desetine i stotine miliona EUR, koje ovako izlaze iz zemlje na račun kamate, u našem sistemu, kod našeg stanovništva i privrede”, dodao je Odžić.

Prema njegovim riječima, veća količina novca u opticaju povećava i potrošačku moć ali i kretanje novca kroz privredu, što za rezultat ima indirektne pozitivne efekte po bruto domaći proizvod (BDP).

“Velika šteta jer smo imali primjer uspješnog i povoljnog zaduženja, sa pozitivnim indirektnim efektima, i ključno je pitanje zašto smo izbjegli pomenuti model”, naveo je Odžić.

On je rekao da ostaje da se vidi da li ćemo u ovoj godini doći do maksimalnog zaduženja u jednoj godini, od preko milijardu EUR.

“I da se zapitamo da li nas ovakva politika gura u „grčki scenario“, da li ovakva zaduženja imaju elemente korupcije, jer brzina i tajnost prilikom procesa zaduženja govori o tome da akteri nije da baš ne znaju šta su uradili”, zaključio je Odžić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...