fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdžić: Iz sezone izvući pouke

Odžić: Iz sezone izvući pouke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Iz ovogodišnje turističke sezone se mogu izvući pouke, kako se iste stvari ne bi ponovile i naredne godine, saopštio je član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP), Petar Odžić.

„Ova turistička sezona nas, ako budemo htjeli da izvučemo pouke iz nje, može dosta toga naučiti za ubuduće. Naime, sezona je loša. Nije katastrofalna, ali loša svakako jeste. Na to su jednim dijelom uticala i globalna dešavanja vezana za kovid pandemiju i ruska agresija u Ukrajini, ali smo, htjeli mi to da priznamo ili ne, dobrim dijelom i sami zaslužni“, naveo je Odžić u saopštenju.

On je rekao da nam je ova sezona pokazala da smo mnogo više zavisni od ruskog i ukrajinskog tržišta nego što se predstavlja i očekuje, kao i da nemamo alternativna tržišta.

„Takođe, zanemarili smo zapadna tržišta i ostali smo im avio nedostupni, ili jako teško dostupni. Ova sezona je dokazala ‘ekspertima’ da smanjenje tekuće potrošnje nije nužno dobro, pogotovo u slučaju Nacionalne turističke organizacije (NTO) i promocije turističkog proizvoda države“, poručio je Odžić.

Prema njegovim riječima, ova sezona je pokazala i da naglo gašenje nacionalne avio-kompanije nužno zemlji donosi status avio nedostupne ili teško dostupne destinacije.

„Sada umjesto kompanije koja je u dugovima, ali nas povezuje sa svijetom i predstavlja nacionalni brend, imamo kompaniju koja je isto u dugovima, ali nam je avio povezanost nikad gora“, tvrdi Odžić.

On je poručio da se guranjem problema pod tepih, zavaravajući se statistikom, ne rješavaju problemi.

„Moramo znati da ako je sezona solidna u opštinama koje participiraju do deset odsto u turističkom proizvodu, a očajna u opštini koja nosi preko 60 odsto proizvoda, nikako ukupan rezultat ne može biti dobar. Ili ako nam je ovaj rezultat dobar, imamo veliki prostor da naredne godine bude još bolji“, dodao je Odžić.

On smatra i da se sezona ne može posmatrati kroz prizmu desotodnevnih rekorda u posjeti nacionalnim parkovima, i to u periodu dok se putarina za auto-put ne naplaćuje i za vrijeme najvećeg državnog praznika dok je ulaz sobodan, dok se sa druge strane zanemaruje činjenica da su u Budvi poluprazni restorani i privatni smještaj, magistralni putevi bez gužvi, a ležaljke prazne.

„Na kraju, nije to ni Budva zaslužila, jer je decenijama punila državni budžet, i uspijevala da, maltene sama, uvrsti Crnu Goru na mapu svjetskih turističkih destinacija“, rekao je Odžić.

On je poručio da Budva nije zaslužila da se kaže da je ″samo u njoj″ sezona loša.

„To ‘samo’ je hranilo desetine hiljada familija pola vijeka. ‘Samo ona’ je za deceniju državnom budžetu, direktno od turizma, donijela preko pet milijardi EUR, a za isto to vrijeme iz državnog budžeta gotovo da nije dobila ništa“, kazao je Odžić.

On smatra da je potrebno da naučimo pouke i da svi zajedno radimo više na promociji destinacije, avio-dostupnosti, kvalitetu ponude i izbalansiranosti cijene i kvaliteta.

„Zadnji nam je voz da se ne svađamo ko je više kriv za ovu situaciju, ko je veći ekspertm i da ne profitiramo politički na državnom neuspjehu, jer je to neuspjeh svakog građanina“, zaključio je Odžić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije