fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdržavanje dionice auto-puta šest miliona EUR

Održavanje dionice auto-puta šest miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Trošak održavanja dionice auto-puta Smokovac-Mateševo za godinu i po iznosio je oko šest miliona EUR, dok su investicije bile dodatnih 7,6 miliona, pokazuju podaci koje je nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu (ASP) dobila od Monteputa.

„Troškovi materijala i usluga, struje, goriva, osiguranja opreme i registracije vozila, kao i ostali, a kada se uračuna i porez na dodatu vrijednost, od početka prošle godine do sredine ove bili su bezmalo 2,2 miliona EUR“, naveli su iz ASP-a.

Oni su dodali da su kamate iznosile preko 170 hiljada EUR, trošak amortizacije više od 570 hiljada, trošak platnog prometa 40-ak hiljada, dok je za zarade izdvojeno oko 3,1 milion EUR.

Iz ASP-a su kazali da nemaju preciznu informaciju da li je taj iznos zarada bruto ili neto.

„Investiciono ulaganje realizovano je prošle godine i iznosi preko 7,6 miliona, dok su za godinu i po prikazani ostvareni prihodi od oko sedam miliona, bez poreza na dodatu vrijednost, koji je prihod državne kase“, rekali su iz ASP-a.

ASP je od Monteputa, koji upravlja dionicom auto-puta, tražio finalni izvještaj upravljača projektom o izgradnji dionice autoputa, ali ni godinu od početka njenog rada on nije podnijet.

Oni su objasnili da je upravljač nadzorni organ nad radovima, koje je kao glavni izvođač realizovala China Road and Bridge Corporation (CRBC), odnosno francusko italijanski konzorcijum Ingerop Conseil & Ingenierie-Geodata Engineering.

Iz Monteputa su naveli da treba da se završe nezavršeni radovi koji ne utiču na funkcionalnost auto-puta i radovi na otklanjanju nedostataka uočenih u toku upotrebe, odnosno probnog rada.

„Izvođenje tih radova je obaveza CRBC, u skladu sa ugovorom o projektovanju i izgradnji auto-puta Bar – Boljare, odnosno dionioce Smokovac – Uvač – Mateševo“, saopštili su iz Monteputa.

ASP je tražila i finalnu fakturu za plaćanja, koju je dostavila kineska kompanija, ali iz Monteputa su im objasnili da se nijesu stekli uslovi za njeno izdavanje, do završetka preostalih nezavršenih radova.

Iz ASP su rekli da na sajtu Ministarstva kapitalnih investicija, od dolaska Ervina Ibrahimovića u maju prošle godine, nije postavljena nijedna nova faktura, niti bilo koji drugi dokument koji je u vezi sa projektom prioritetne dionice autoputa.

Dionica je počela rad prošlog ljeta. Samo građevinski radovi su koštali preko 900 miliona EUR, ali je stvarni trošak investicije, sa nizom povezanih troškova oko 1,3 milijarde.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije