fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdobreno preko 1,7 miliona EUR za zapošljavanje i obuku nezaposlenih

Odobreno preko 1,7 miliona EUR za zapošljavanje i obuku nezaposlenih

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Upravni odbor (UO) Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) donio je odluke o finansiranju programa za zapošljavanje i obuku nezaposlenih u ovoj godini, za šta će biti obezbijeđeno preko 1,7 miliona EUR.

Kroz realizaciju programa Direktno otvaranje radnih mjesta – javni rad i Osposobljavanje za rad kod poslodavca omogućiće se zapošljavanje 837 nezaposlenih sa evidencije Zavoda.

Kroz program Direktno otvaranje radnih mjesta – javni rad, koji je vrijedan 999,8 hiljada EUR, biće omogućeno zapošljavanje 523 osobe, od kojih će polovina biti angažovana u programima socijalnih sadržaja, a druga polovina u programima humanitarnih, edukativnih, ekoloških i drugih sadržaja od javnog interesa.

„Zapošljavanje na privremenim poslovima od javnog interesa ovim osobama omogućiće da steknu, održe i unaprijede svoje radne vještine, povećaju zaposlenost na otvorenom tržištu rada i ublaže rizik od socijalne isključenosti“, navodi se u saopštenju Zavoda.

Program Osposobljavanje za rad kod poslodavca, za koji je UO danas odobrio 713,5 hiljada EUR, omogućiće angažovanje 314 nezaposlenih osoba.

Kroz obuku i sticanje praktičnog iskustva, njih 83 planirano je za javni sektor, a 231 za privatni.

„Očekivanja od oba programa su da će doprinijeti boljem ekonomskom položaju nezaposlenih osoba sa evidencije Zavoda, kroz sticanje novih praktičnih znanja i vještina, kao i povećanje njihove zaposlenosti na otvorenom tržištu rada“, kazali su iz Zavoda.

Takođe, imaće pozitivan uticaj i na ukupnu zaposlenost i poboljšanje životnog standarda građana Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...