fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOdobren kredit od 250 miliona EUR

Odobren kredit od 250 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija okončalo je postupak obezbjeđivanja pozajmice od 250 miliona EUR uz garanciju Svjetske banke (SB) vrijedne 80 miliona EUR, saopštio je generalni direktor Direktorata za trezor, Dragan Darmanović.

On je Radiju Crne Gore kazao da je zaključen kreditni aranžman sa Sindikatom banaka, čime je obezbijeđeno 250 miliona EUR od 350 do 400 miliona, kolika je procjena da će nedostajati državnoj kasi da se saniraju posljedice nastale epidemijom koronavirusa.

“Iznos je već povučen i novac je u Crnoj Gori, tako da su obezbijeđena sredstva za finansiranje svih potreba iz budžeta. Dakle, ne postoji nikakva bojazan da bi moglo biti problema za realizaciju obaveza. Kredit je odobren na 12 godina, a kamata je 3,63 odsto”, objasnio je Darmanović.

On je rekao da Ministarstvo finansija pregovara i sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama kako bi obezbijedilo ostatak nedostajućih sredstava, prenosi portal RTCG.

“U narednom periodu nastavljamo pregovore i sa SB, ali i Međunarodnim moentarnim fondom (MMF), Evropskom komisijom (EK), te domaćim i stranim komercijalnim bankama da obezbijedimo neophodna sredstva”, najavio je Darmanović.

On je dodao da u ovom trenutku ne vidi prepreke da se i to realizuje, tako da će narednih mjeseci uspjeti da zaključe sve aranžmane, čime će zaokružiti sve potrebe za finansiranje budžeta u ovoj godini.

Darmanović je ocijenio da Crna Gora ima vrlo dobru saradnju sa Evropskom investicionom, ali i bankom za razvoj Savjeta Evrope, Njemačkom razvojnom bankom (KfW), te drugim, koje su značajan partner za realizaciju infrastrukturnih projekata.

“Narednih mjeseci očekujemo da ćemo sa njima okončati pregovore za obezbjeđivanje sredstava koja će se, najvjerovatnije, preko banaka realizovati za podršku malim, srednjim i velikim preduzećima za saniranja posljedica nastalih zbog pandemije koronavirusa”, najavio je Darmanović.

On je podsjetio da je Evropska unija (EU) opredjelila 53 miliona EUR podrške Crnoj Gori, od čega će 40 miliona otići direktno u državni budžet, što je smanjilo potrebe za zaduživanjem.

Najčitanije