fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdlučni da sprovedu model objedinjavanja Luke Bar i Port of Adria

Odlučni da sprovedu model objedinjavanja Luke Bar i Port of Adria

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija i Vlada su odlučni da kreiraju i sprovedu model objedinjavanja Luke Bar i Port of Adria u vlasništvo države na optimalan način, saopštio je resorni ministar Aleksandar Damjanović.

On se sastao sa izvršnim direktorom Port of Adria, Sedatom Karom i članicom upravnog odbora Port of Adria, Draganom Radević sa kojima je razgovarao o trenutnom statusu i aktuelnom poslovanju ove kompanije.

Damjanovć je kazao da resor kojim rukovodi, kao i Vlada u cjelini prate problematiku u konkretnom slučaju i da su odlučni da kreiraju i sprovedu model objedinjavanja Luke Bar i Port of Adria u vlasništvo države, na način koji bi bio optimalan i za državu i za sadašnjeg većinskog vlasnika Port of Adria.

U tom smislu, sagovornici su ocijenili da bi spajanje Luke Bar i Port of Adria rezultiralo većom efikasnošću poslovanja u jedinstvenom lučkom području.

Takođe je i formalno iskazana zainteresovanost države za preuzimanjem vlasništva u Port of Adria.

Današnji preliminarni razgovori bili su prilika da menadžment ove kompanije detaljnije upozna Damjanovića sa svim izazovima sa kojima su se susreli u dosadašnjem poslovanju, kako u pogledu dugih i komplikovanih administrativnih procedura, zatečenog stanja prilikom preuzimanja upravljanja koje je, između ostalog, podrazumijevalo neadekvatnu opremljenost, starosnu strukturu zaposlenih, te kompleksne radne odnose koji su rezultirali sudskim sporovima.

Damjanović je upoznat i sa, kako to navode, iz Port of Adria problemom kršenja prava ekskluzivnosti koje je Port of Adria dato ugovorom o koncesiji, te nelojalnom konkurencijom zbog činjenice da određene kompanije obavljaju lučke aktivnosti bez koncesionih prava, pritom ne plaćaju koncesionu naknadu i van su bilo kakve kontrole nadležnih institucija.

Port of Adria (nekadašnji Kontejnerski terminal i generalni tereti) u većinskom je vlasništvu kompanije Global Ports Holding od 2014. godine, koja posluje u 14 zemalja i upravlja sa 27 luka.

Dogovoreno je da današnji, inicijalni razgovor, bude nastavljen u proširenom formatu koji bi podrazumijevao prisustvo predsjednika Vlade, kao i predsjednika odbora direktora Port of Adria.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije