fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOdbor usvojio predložene izmjene i dopune Zakona o akcizama

Odbor usvojio predložene izmjene i dopune Zakona o akcizama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor za ekonomiju, finansije i budžet podržao je jednoglasno Predlog izmjena i dopuna zakona o akcizama, kojim bi se njihov iznos na gorivo smanjio do 40 odsto.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, saopštio je da je Vlada predložila amandman da pruži fleksibilnost ovoj, ili bilo kojoj vladi, da smanji akcize do 40 odsto, ukoliko bude potrebe.

„Vrlo bitno je da ovo bude sistemsko rješenje sljedećih 15-20 godina, da Vlada u svom arsenalu ima ovakvu opciju. Ova Vlada to nije imala“, naveo je Spajić na sjednici Odbora.

Odbor je usvojio zaključak kojim se poziva predsjedavajući parlamenta, Strahinja Bulajić, da zbog ozbiljnosti problematike drastičnog rasta cijene goriva do kraja marta sazove sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) i Demokrata napustili su sjednicu i nijesu učestvovali u glasanju o predloženom zaključku.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP), Branko Radulović, kazao je da će biti uzdržan ukoliko se ne usvoje zaključci koje je on predložio, a odnose se na to da se plata poslanika ograniči na 1,5 hiljada EUR i da se lideri parlamentarnih stranaka pozovu na hitno rješenje političke krize.

Prethodno su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijaldemokrata (SD), Raško Konjević i Boris Mugoša, povukli svoje predloge izmjena i dopuna Zakona o akcizama, uz predlog formiranja radne grupe sa predstavnicima Ministarstva, kako bi se definisao jedinstveni pristup tom rješenju. Oni su najavili i amandmansko djelovanje na taj predloženi zakonski akt.

Konjević je tražio da Odbor usvoji zaključak da predsjedavajući parlamenta Strahinja Bulajić odmah zakaže sjednicu parlamenta.

Poslanik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar, je kazao da se slaže, jer ako se ne zakaže sjednica parlamenta, onda je bespredmetna rasprava.

Poslanik DF-a, Dejan Đurović, je naveo da ovaj Odbor ne odlučuje kada će Bulajić zakazati sjednicu parlmanta, niti je to nadležnost Odbora da može da utiče na njega.

Konatar je kazao da će podržati inicijativu za smanjenje akciza na gorivo.

„Kamo sreće da smo ovo usvojili odmah 1. marta i da smo spriječili ovaj rast cijena“, rekao je Konatar.

On je naveo da će se suština njihovog odnosa prema ovom zakonu ogledati u glasanju za ovaj zaključak, a to je da se pozove Bulajić da u najhitnijem roku zakaže sjednicu na kojoj bi se glasalo o ovom zakonu.

„Ako to ne uradimo sva naša priča nema smisla. Svako ko želi da blokira rad Skupštine ne radi u interesima građana i države“, dodao je Konatar.

Konjević smatra da bi akcize na gorivo trebalo smanjiti, a sve ostale, za sada, ostaviti po strani, odnosno eliminisati iz zakona, jer utiču na dodatno urušavanje životnog standarda građana.

„Ne mislim da je dobar potez da sada uvodimo veće akcize za neke druge proizvode, makar to bili i duvanski proizvodi, ili nove akcize, jer u ovom zakonu imate jednu stvar koja mi je čudna. Od cijele palete duvanskih proizvoda, vi izvlačite jedan mali segment koji svega učestvuje sa tri ili četiri odsto na tržištu“, rekao je Konjević.

On je dodao da postoji konsenzus u vezi sa smanjenjem akciza na gorivo i da ta tačka treba da bude hitno na sjednici Skupštine, kako bi građani mogli da osjete da država prema njima vodi računa u ovakvim okolnostima.

Đurović je rekao da će podržati svaki predlog koji je u korist očuvanja životnog standarda građana i održivosti privrede.

„Rast cijena energenata neminovno se prelio na robu i usluge u svim sektorima privrede, čemu svjedočimo ovih dana, tako da su građani došlo do kraja što se tiče kućnog budžeta i biće u teškom minusu“, poručio je Đurović i dodao da su nam hitno potrebne i rezerve nafte, što je obaveza iz pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU).

On je rekao da DF u predloženom zakonu ne podržava rješenja koja se tiču akcize na duvan.

„Umjesto povećanja akciza, treba spriječiti šverc cigareta“, smatra Đurović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulić, saopštio je da treba poslati jasnu poruku sa Odbora rukovodstvu Skupštine, da je neophodno sazivanje što hitnije sjednice na kojoj će se raspravljati o ovom pitanju.

„Nema potrebe da se čeka da se sastavi nova vlada. Skupština može da bude sazvana i mi o ovome možemo da odlučujemo za nekoliko dana“, tvrdi Sekulić.

On je rekao da su najranjivije kategorije stanovništva najveće žrtve trenutnog političkog nadgornjavanja.

„Djelovaćemo amandmanski, ali ne mislim da je sporno uvesti akcize na upotrebu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Pored toga, slažem se i da sve vrste duvanskih proizvoda treba da imaju visoke akcize, u skladu sa onim što je pitanje akcizne politike u našem okruženju“, naveo je Sekulić.

Mugoša je podsjetio na drastičan rast cijena goriva u proteklom periodu.

„Sve zemlje regiona, treći, četvrti i peti put, ograničavaju cijene. Mi u Crnoj Gori ništa. Kažemo ‘nemamo zakonske osnove’. Pa ko nas je sprečavao da ga napravimo. I onda mi sada nalazimo način da Skupštinu zaobiđemo. Je li nama funkcija da donosimo zakone, ili da nalazimo način da ih ne donosimo“, rekao je Mugoša i dodao da se bez promjene zakona ne mogu smanjiti akcize.

Mugoša je podsjetio na njegov raniji predlog da se izmjenom Zakona o trgovini uvede član da može Vlada privremeno da ograniči cijene za sve robe i usluge.

„Onda nema potrebe da se sastajemo za svaku robu kad poskupi i da donosimo promjene zakona, nego da kroz jednu normu omogućimo Vladi da to privremeno uradi“, rekao je Mugoša.

On tvrdi da je kupovna moć građana sada lošija nego što je bila, „jer smo dozvolili godinu i po da žmurimo na cijene koje divljaju“.

Mugoša je apelovao da se održi sjednica Skupštine, na kojoj bi se raspravljalo o smanjenju akciza na gorivo.

„Nemojmo da nalazimo način da zaobilazimo ustavnu nadležnost Skupštine da donosi zakone. Hoćemo li zbog toga što nam se ne sviđa većina da zaključamo Skupštinu? Zašto onda primamo plate? Primamo li plate da donosimo zakone, ili da zaključavamo vrata Skupštine?“, pitao je Mugoša.

On je najavio da će predlagaču zakona predložiti da umjesto privremenog ograničenja cijena na mjesec, to bude do tri mjeseca.

Radulović je kazao da je akciza na gorivo jedna hitna mjera, odnosno ad hoc rješenje.

„Oni koji imaju visoka i niska primanja će dobiti iste efekte, ali smo primorani da se u ovoj situaciji tako uradi. Ali što ćemo sa svim drugim stvarima u Crnoj Gori, socijalnim strukturama, kako ćemo da povećamo primitke“, pitao je Radulović.

On je ocijenio da je akcizna politika vrlo osjetljiva stvar i pitao gdje su nam reformske stvari od plata penzija, kao i „hiljade drugih stvari“.

Spajić je kazao da je mogućnost smanjenja do 40 odsto prava mjera jer daje fleksibilnost Vladi u stresnim situacijama.

„Prvi predlog je bio 20 odsto, ali niko nije očekivao ovolika geopolitička previranja“, rekao je Spajić.

Poslanica Demokrata, Zdenka Popović, kazala je da su saglasni da akciza mora biti smanjena i da to mora što prije da se desi.

„Vlada bi trebalo, s obzirom na to da smo u turbulentnoj političkoj situaciji, da preduzme neke druge mehanizme koje ima na raspologanju, kako bi brže i u najhitnijem roku došlo do smanjenja cijena nafte i naftnih derivata“, navela je Popović.

Ona je rekla da Vlada ima ustavni i zakonski osnov da to uradi.

„Vlada ima pravo da donese Uredbu o ograničenju cijena i naftnih derivata“, dodala je Popović.

Spajić je kazao da Ministarstvo kapitalnih investicija može da pronađe slično rješenje.

“Ovaj zakon treba da ide u skupštinsku proceduru i on je sistemski dugoročni zakon. On ne treba da rješava ovu krizu, nego svaku krizu narednih 50 godina”, zaključio je Spajić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije