fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdbili inicijative za ocjenu ustavnosti

Odbili inicijative za ocjenu ustavnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ustavni sud nije prihvatio inicijative za ocjenu ustavnosti odredbe člana 17 stav 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojim se definiše da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju sa 40 godina radnog staža i 61 godinu života.

Ustavni sud je danas odbacio i zahtjev za obustavu primjene osporenih odredaba Zakona.

„Odbacuje se i zahtjev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji donijetih na osnovu osporenih odredaba Zakona”, navedeno je u saopštenju Ustavnog suda.

Sud je danas potvrdio raniju odluku da ukine odredbu člana Zakona o PIO, kojom se pravo na starosnu penziju stiče sa najmanje 15 godina radnog staža i 66 godina života za muškarce, odnosno 64 za žene.

Ustavni sud je odredio i da Vlada u roku od mjesec dostavi Skupštini predlog zakona kojim će pravo na starosnu penziju osiguranika urediti u skladu sa Ustavom.

Iz suda je objašnjeno da su danas razmatrali zahtjeve za preispitivanje odluke Ustavnog suda u predmetu sudije Snežane Armenko, Unije slobodnih sindikata i sudije Milorada Gogića. Sud je, većinom glasova, odlučio da usvoji zahtjeva za preispitivanje odluke sudije Milorada Gogića, nakon čega je donijeta odluka o ukidanju odredbe člana 17 stav 1 Zakona o PIO.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...