fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdbijen prigovor advokata zbog cijene imovine

Odbijen prigovor advokata zbog cijene imovine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredni sud odbio je prigovor advokata Branislava Ćupića na oglas o prodaji četiri hiljade kvadrata zemljišta fabrike “Radoje Dakić”, za koje je Glavni grad ponudio 716 hiljada EUR, a što je stečajni upravnik Mladen Marković prihvatio.

Zato će o tom pitanju odlučivati i Apelacioni sud imajući u vidu da je Ćupić podnio žalbu na takvu odluku, piše Pobjeda.

On se prethodno žalio i na namjeru Markovića da neposrednom pogodbom Glavnom gradu proda istu tu imovinu za 477 hiljada EUR, navodeći da je cijena preniska.

Marković je tada odustao od pogodbe i raspisao javni oglas u kom je cijenu sa dotadašnjih 119,9 podigao na 180 EUR po kvadratu.

Ćupić smatra da je i ta cijena ispod tržišne, navodeći da je Privrednom sudu dostavio i ugovore o kupoprodaji kojim dokazuje da je na toj lokaciji zemlja prodavana po višoj cijeni.

“Posebno je nejasno na koji način je stečajni upravnik došao do iznosa od 180 EUR po kvadratu, kod činjenice da je procijenjena vrijednost 119,9 EUR po kvadratu, a da prethodno nije vršena ponovna procjena, kako je tražio punomoćnik podnosilaca žalbe. Ovo kod činjenice da važeći Zakon o stečaju u postupku prodaje ne poznaje institut ‘uvećanja’ prodajne cijene u odnosu na procijenjenu vrijednost”, naveo je Ćupić u žalbi Apelacionom sudu.

On je rekao da je pitanje po osnovu kojeg kriterijuma se stečajni upravnik zadržao na iznosu od 180 EUR koja je predmet kupoprodaje.

Imajući u vidu promjenu okolnosti na tržištu nekretnina u odnosu na 2017. godinu, a posebno atraktivnost građevinske zone na kojoj se nalazi imovina “Radoje Dakića”, Ćupić insistira da je nužno angažovati ovlašćene procjenjivače kako bi utvrdili novu vrijednost imovine.

On je saopštio da je u postupcima eksproprijacije Glavni grad plaćao zemlju u okruženju fabrike po mnogo višoj cijeni od ove, što je, kako je naveo, pokazatelj da je moguće i tu imovinu prodati za veći novac.

Ćupić j podsjetio da je riječ o kolsko-pješačkim stazama koje bi svakako morao otkupiti Glavni grad.

Glavni grad je do sada dva puta kupovao zemljište “Radoje Dakića” po cijeni od 119,9 EUR, jedno na javnom oglasu za 430,1 hiljadu EUR i neposrednom pogodbom za 152 hiljade EUR.

Najčitanije