fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdbačena tužba Vektre Montenegro

Odbačena tužba Vektre Montenegro

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredni sud je odbio tužbeni zahtjev Vektre Montenegro kojim je traženo da se poništi sudsko poravnanje zaključeno pred tim sudom u aprilu 2014. godine između NLB Interfinanz iz Ciriha i Horizont Logistics u stečaju.

Sutkinja Dijana Raičković odbacila je tužbu glavne kompanije, u vlasništvu Dragana Brkovića, kojom su tvrdili da je izmirena obaveza Vektre Montenegro prema NLB Interfinanzu u iznosu od 10,7 miliona EUR i da je prestalo to potraživanje.

Iz Vektre Montenegro potvrđeno je Vijestima da su se žalili Apelacionom sudu Crne Gore na prvostepenu presudu. Ukoliko bude potvrđena presuda Privrednog suda, Brkovićeva firma će morati da plati tuženima prvog i drugog reda ukupno nešto manje od 25 hiljada EUR sudskih troškova.

Finansijska institucija iz Ciriha preuzela je 2018. godine imovinu Brkovićeve firme iz Bara – Horizont Logistics u stečaju, a potom je i prodala kompaniji Hard Diskont Laković.

Tokom parnice, Švajcarci su objasnili da Vektra Montenegro nije postupila po usvojenom Planu reorganizacije u tom preduzeću, zbog čega je stečajni upravnik Horizont Logisticsa s njima zaključio ugovor o kupoprodaji imovine od oktobra 2018. godine za iznos od oko 7,38 miliona EUR.

Raičković je utvrdila da poništaj sudskog poravnanja može tražiti samo stranka koja je zaključila poravnanje, tako da Vektra Montenegro, prema prvostepenoj presudi, nije imala ni pravo da to traži. Sud je utvrdio da je protekao subjektivni i objektivni rok za tu tužbu, sve i da je i tužilac imao pravo da zahtjeva poništenje poravnanja.

Firma Horizont logistics bila je u vlasništvu Vektre Montenegro, ali je otišla u stečaj 2012. godine zbog nevraćenih kredita. Dug glavne Brkovićeve kompanije – Vektre Montenegro prema NLB Interfinanz, prema deset ugovora o zajmu, iznosi 49,33 miliona EUR.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...