fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOčekuju da spor bude završen u korist države

Očekuju da spor bude završen u korist države

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora očekuje da postupak pred Arbitražnim sudom u Hagu, po tužbi ruskog biznismena Olega Deripaske zbog Kombinata aluminijuma (KAP), bude završen u korist države.

Vijesti pišu da je rasprava održana prije nekoliko dana. Deripaska je lično pokrenuo arbitražu protiv države Crne Gore, kroz koju zapravo traži obeštećenje od više stotina miliona zbog propale investicije u KAP-u i izgubljene dobiti.

Sada se utvrđuje da li Deripaska ima osnova da se poziva na bilateralni investicioni sporazum između Rusije i Savezne Republike Jugoslavije.

Predsjednik Radne grupe za arbitražne sporove, Branko Vujović, smatra da nema osnova da se poziva na sporazum.

“To će, očekujemo, i dokazati naši advokati sa ekspertima za međunarodno pravo”, rekao je Vujović Vijestima.

To je treći arbitražni postupak koji su Deripaska ili njegovih Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAC) i En plus grupa, iz koje je izašao sa čelne pozicije, pokrenuli protiv Crne Gore u vezi sa KAP-om i nikšićkim Rudnicima boksita.

„Nakon neuspjeha arbitražnih postupaka koji su se vodili po tužbama njegovih kompanija, Deripaska je u decembru 2016. godine pokrenuo lično arbitražu protiv Crne Gore. U ovom postupku, u toku je faza rasprave o brojnim prigovorima na nadležnost i dopuštenost tužbe koje je istakla Crna Gora“, naveo je Vujović.

On je dodao da državu u ovom postupku zastupa renomirana advokatska kancelarija Moravčević, Vojnović i Partneri u saradnji sa Schoenherr, koja je Crnu Goru zastupala i u drugim postupcima, kao i da je uključen svjetski ekspert za pitanja međunarodnog prava, koji potvrđuje poziciju države u postupku.

„U dosad završene dvije arbitraže koje je pokrenuo CEAC, Crna Gora je u potpunosti uspjela u svojoj odbrani. CEAC iz takvih neuspješnih postupaka duguje Crnoj Gori okvirno 1,5 miliona EUR po osnovu ugovornih kazni i troškova postupka”, rekao je Vujović.

Prema njegovim riječima, pošto CEAC odbija da postupi u skladu sa konačnim i obavezujućim arbitražnim odlukama i plati dugovane iznose, Crna Gora trenutno preduzima sva dostupna pravna sredstva kako bi naplatila dugovani iznos i zaštitila svoje interese.

Ruski menadžment u Kombinatu aluminijuma je tvrdio da su uložili 200 miliona EUR. Zbog nagomilanih dugovanja, tada većinski njihovi KAP i Rudnici boksita 2013. godine su dovedeni do stečaja. Imovina KAP-a i Boksita je potom prodata nikšićkom Unipromu.

Iz kompanije nekadašnjeg ‘strateškog partnera’ Vlade objelodanili su da Deripaska lično pokreće arbitražu zbog nezakonite eksproprijacije investicije te povrede investicionih sporazuma u slučaju KAP-a i nikšićkih Boksita. Optužili su Crnu Goru da je preduzela seriju neprijateljskih mjera da bi Deripaska izgubio kontrolu u preduzećima, što je iz Vlade negirano.

Iz Ministarstva ekonomije je, nakon dosad dobijenih postupaka protiv Rusa, saopšteno da su uprkos tome što CEAC “kleveta Crnu Goru u globalnim medijima” nezavisni i nepristrasni arbitražni tribunali staviili tačku na pritužbe bivšeg partnera da ga je Crna Gora oštetila u vezi sa navodnim investicijama u KAP-u.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos pobjednik Lige konferencija

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobjednici su Lige konferencije. Olimpijakos je večeras u Atini, u...