fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekuje se nastavak opadanja inflacije

Očekuje se nastavak opadanja inflacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori se u ovoj godini očekuje nastavak opadanja inflacije, pa ekspertska procjena Centralne banke (CBCG) prognozira da će se kretati u rasponu od tri do sedam odsto, sa centralnom tendencijom od pet odsto.

Savjet CBCG je na sjednici kojom je predsjedavala guvernerka, Irena Radović, usvojio izvještaj o stabilnosti cijena u prošloj godini, u kojem je analizirano kretanje inflacije u Crnoj Gori tokom prethodne godine i data prognoza za tekuću.

„Nakon 2022. godine, u kojoj je zabilježena najviša godišnja stopa inflacije u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti 2006. godine, tokom prošle godine je došlo do usporavanja rasta cijena“, navodi se u saopštenju.

Što se tiče budućih kretanja cijena, očekuje se nastavak opadanja inflacije u ovoj godini, pa tako ekspertska procjena CBCG prognozira da će se inflacija u ovoj godini kretati u rasponu od tri do sedam odsto, sa centralnom tendencijom od pet odsto.

Članovi Savjeta razmatrali su godišnji izvještaj o radu CBCG u prošloj godini, u kojem je navedeno da su sve aktivnosti vrhovne monetarne institucije realizovane u skladu sa planiranim obavezama.

Pored analize makroekonomskog i bankarskog sektora, izvještaj sadrži pregled regulatornih i supervizorskih aktivnosti CBCG.

Konstatovano je da je bankarski sektor u Crnoj Gori tokom prošle godine bio stabilan i u kontinuitetu kontrolisan od CBCG.

Uz posredni i neposredni nadzor nad poslovanjem banaka, CBCG je pratila i analizirala potencijalne rizike, te preventivno djelovala kod prepoznatih ranjivosti u cilju očuvanja finansijske stabilnosti.

„Bankarski sektor je u prošloj godini poslovao profitabilno, uz visoku likvidnost i dobru kapitalizovanost, dok su sve ključne bilansne pozicije – krediti, depoziti, aktiva i kapital zabilježile rast na godišnjem nivou. Uz rast ukupne aktive, zabilježeno je i njeno blago poboljšanje, odnosno smanjenje učešća nekvalitetnih kredita“, dodaje se u saopštenju.

U izvještaju su istaknute intenzivne regulatorne aktivnosti CBCG usmjerene ka daljem usaglašavanju domaćeg zakonodavnog okvira sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), a posebno je naglašen značajan doprinos CBCG unapređenju sistema otkrivanja i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, koji je prepoznat i od Moneyvala.

Istaknuto je i uspješno finansijsko poslovanje CBCG u prošloj godini, koje je rezultiralo ostvarenjem neto dobiti u iznosu od 16,3 miliona EUR.

U izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema u prošloj godini je konstatovano da su sistemski rizici na kraju prošle godine bili umjereni i na blago nižem nivou u odnosu na kraj 2022.

U dokumentu se navodi da su rizici uglavnom posljedica izazova iz međunarodnog okruženja, te da je snažan rast crnogorske ekonomije od procijenjenih šest odsto imao pozitivan uticaj na stabilnost finansijskog sistema.

Savjet je usvojio izmjene i dopune Odluke o adekvatnosti kapitala kreditnih institucija kojom se redefiniše prudencijalni tretman prilikom obračuna nedostajućih rezervi, počev od 31. decembra ove godine.

„Navedene izmjene su u kontekstu pristupanja EU, odnosno zatvaranja pregovaračkih poglavlja iz nadležnosti CBCG i obezbjeđivanja potpune regulatorne usklađenosti, ali i usklađivanja sa dobrim bankarskim i supervizorskim praksama EU. Uvažavajući dinamizirane reforme u procesu pristupanja, Odlukom se dozvoljava tranzicioni period do 31. decembra naredne godine, radi postupnog prilagođavanja kreditnih insitucija ovom regulatornom rješenju“, rekli su iz CBCG.

Savjet je donio i rješenje kojim se platnoj instituciji Montenegro Transfers odobrava pružanje dodatne platne usluge – izvršavanje platnih transakcija, uključujući prenos novčanih sredstava na račun za plaćanje korisnika platnih usluga.

Takođe, Savjet je donio rješenje kojim se oduzima dozvola za rad mikrokreditnoj finansijskoj instituciji Credit Plus iz Podgorice, zato što taj pružalac finansijskih usluga nije otpočeo sa obavljanjem poslova utvrđenih u dozvoli za rad u zakonom propisanim rokovima, a u međuvremenu je izvršena dobrovoljna likvidacija tog preduzeća.

Iz CBCG su objasnili da Zakon o finansijskom lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikrokreditiranju i kreditno-garantnim poslovima, propisuje da vrhovna monetarna institucija oduzima dozvolu za rad pružaocu finansijskih usluga koji ne otpočne sa radom u roku od šest mjeseci od dana izdavanja dozvole za rad.

Savjet je na sjednici, između ostalog, razmatrao i usvojio i izvještaj o poslovanju banaka u Crnoj Gori za prvi kvartal, kao i izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za prvi kvartal.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...