fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekivanje daljnjeg pada američkih zaliha podupire cijene nafte

Očekivanje daljnjeg pada američkih zaliha podupire cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte ojačale su u utorak na međunarodnim tržištima u očekivanju daljnjeg pada američkih zaliha goriva, nadoknadivši tako dio gubitaka od ranije.

Na londonskom tržištu cijena barela je u odnosu na prethodno zatvaranje porasla 29 centi na 73,18 USD. Na američkom tržištu barel je poskupio 28 centi na 71,54 USD, prenosi SEEbiz.

“Neki učesnici na tržištu smatraju da je pad cijena u ponedjeljak bio pretjeran, jer ćemo u ovoj sedmici vjerovatno bilježiti još jedan pad zaliha nafte”, rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Analitičari procjenjuju da su prošle sedmice u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) smanjene zalihe sirove nafte i naftnih proizvoda, pri čemu će zalihe benzina bilježiti pad treću nedelju zaredom.

Uprkos fluktuacijama, cijene nafte su vrlo visoke te su povećale zaradu velikih naftnih kompanija. BP, Conocophillips, Diamondback Energy i Continental Resources objavili su podatke o velikoj dobiti u drugom tromjesečju.

Od početka godine cijena nafte u Londonu skočila je više od 40 odsto. Još veći njihov rast spriječila je zabrinutost zbog širenja delta soja u najvećim potrošačima SAD-u i Kini, a cijene prigušuje i očekivanje povratka iranske nafte na tržišta.

Novi iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je da će njegova vlada preduzeti korake za ukidanje “tiranskih” sankcija koje su SAD uvele iranskom energetskom i bankarskom sektoru.

OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 73,89 USD, što znači da je 1,09 USD niža u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije